Reklama

Z zakonnej kuchni

Tarty na słono

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta na słono to dobry pomysł na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej robimy z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz możemy przygotować według indywidualnych upodobań. Popularne są zarówno tarty z warzywami, np. z cukinią, brokułami lub szparagami (najlepiej sprawdzają się warzywa wyraziste w smaku, takie jak por czy cebula), jak i te z mięsem, np. z boczkiem, salami czy z kurczakiem i papryką. Wyśmienicie smakują tarty z łososiem, a także inne tarty na słono, np. grzybowa lub cebulowo-serowa.

Tartę można komponować właściwie dowolnie; to doskonały pomysł na „porządkowanie” lodówki – możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań. Zagniatamy ciasto, przygotowujemy farsz, pieczemy ok. pół godziny i – gotowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarta z porami

SKŁADNIKI:
30 dag mąki
15 dag masła
3-4 duże pory z długą białą częścią
15-20 dag wędzonego boczku
1-2 łyżeczki maggi
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa
10 dag sera rokpol (lub innego pikantnego)

Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym masłem. Wlewamy dwie łyżki zimnej wody i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Białe części pora kroimy w talarki, płuczemy i osączamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy pory, odrobinę wody, solimy i dusimy 15 min. Przyprawiamy maggi i pieprzem. Śmietanę i jajka mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na tarce i łączymy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zimne ciasto kroimy na plastry i wylepiamy nim dno oraz boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Wykładamy pory z boczkiem i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika. Po 20 min zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze ok. 25 min. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykrywamy formę pergaminem. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta ze szpinakiem

Reklama

Składniki – spód:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 duże żółtka
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Składniki – farsz:
10 dag boczku wędzonego
1 mała cebula
20 dag mrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
15 dag sera feta
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
10 dag żółtego sera
sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki, siekamy, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę. Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190°C przez 15-20 min do lekkiego zrumienienia.

2022-01-03 12:52

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki serowe

Składniki:
50 dag twarogu
50 dag mąki pszennej
1 szklanki śmietany
3 jajka
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
1-2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania

CZYTAJ DALEJ

Największy koncert religijny w Europie

2024-05-29 10:24

[ TEMATY ]

koncert

Rzeszów

uwielbienie

Jednego Serca Jednego Ducha

Materiał prasowy

Koncert „Jednego Serca Jednego Ducha” tradycyjnie odbywa się w Boże Ciało, 30 maja, w rzeszowskim Parku Sybiraków. Każdego roku gromadzi on kilkadziesiąt tysięcy osób, a jeszcze więcej bierze w nim udział za pośrednictwem internetu.

Tegoroczna – już XXII edycja – ma wiele do zaoferowania i może stać się rekordowa. Na scenie grać i śpiewać będzie ponad 200 artystów, reprezentujących różne nurty muzyki – od chrześcijańskiej po world music, etno, folk i jazz. Ideą koncertu jest to, by przez wspólny śpiew, modlitwę i taniec oddawać cześć Bogu. Wśród występujących na scenie muzyków będą m.in.: członkowie muzykujących rodzin Cudzichów i Pospieszalskich, Jan Budziaszek, Hubert Kowalski, Beata Bednarz, Dorota Zaziąbło, o. Stan Fortuna OFM, Tomas Celis Sanchez, Adeb Chamoun, Wassim Ibrahim czy Sezon Na Czereśnie.

CZYTAJ DALEJ

Tradycje kwietnych dywanów na procesję Bożego Ciała

2024-05-29 16:12

[ TEMATY ]

dywan z kwiatów

Karol Porwich/Niedziela

Tradycje kwietnych dywanów na procesję Bożego Ciała stanowią niematerialne dziedzictwo kulturowe, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Te niezwykłe kompozycje tworzone są z kolorowych płatków róż, jaśminu, bzu, polnych maków, chabrów, liście paproci czy ściętej trawy. Tradycja słynnych dywanów ze Spycimierza koło Łodzi została nawet wpisana na na listę Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO.

Poza Spycimierzem tradycja układania w Boże Ciało kwietnych dywanów kultywowana jest także na Opolszczyźnie - w Kluczu, Olszowej, Zalesiu Śląskim i Zimnej Wódce. Piękne kompozycje kwiatowe, układane rokrocznie w tych parafiach, stanowią nie tylko dopełnienie tradycji i oprawę uroczystej procesji, ale są również atrakcją dla turystów, wpisaną w niematerialne dziedzictwo kulturowe.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję