Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Karnawał na bogato

W tym roku karnawał wypadł wyjątkowo krótki. Warto więc zakończyć go z przytupem... kulinarnym ;). Co smacznego przygotować? Zapraszamy do skorzystania z naszych propozycji.

Niedziela Ogólnopolska 5/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*mieszanka sałat
*filet z kurczaka
*2 pomarańcze
*garść ziaren słonecznika
*pestki granatu
*1 łyżka oleju
*zioła: majeranek, bazylia, tymianek
*sos: sok z 1 pomarańczy, po 1 łyżeczce miodu i musztardy, ząbek czosnku
*przyprawy: sól, biały pieprz

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka przypraw ziołami wymieszanymi z olejem, zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ugrilluj. Ostudź i pokrój w niedużą kostkę.
2. Pomarańcze obierz ze skórki, pokrój w plastry.
3. Słonecznik upraż na suchej patelni.
4. Wydrąż pestki z granatu.
5. Sok z pomarańczy połącz z miodem i musztardą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie utrzyj.
6. Sałatę przełóż do salaterki, następnie ułóż na niej kawałki kurczaka i pokrojone pomarańcze. Posyp pestkami granatu i uprażonymi ziarnami słonecznika. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Golonka w kapuście

SKŁADNIKI :
*2 małe golonki
*2 marchwie
*1 cebula
*400 g kiszonej kapusty
*szczypta słodkiej papryki
*1 szklanka piwa
*przyprawa do karkówki

Wykonanie:
1. Opłucz i osusz golonki, oprósz je przyprawą do karkówki oraz słodką papryka i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Wypłucz kapustę kiszoną i wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchwią oraz z cebulą pokrojoną w piórka.
3. Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty. Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 min w temp. 200°C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz jeszcze 20 min w 180°C.

Strogonow

SKŁADNIKI:
*500 g wołowiny – polędwicy, ligawy ewentualne rostbefu
*2 mniejsze ogórki kiszone
*1 mała cebula
*1 mała papryka czerwona
*3 pieczarki lub grzyby leśne
*2 łyżki mąki
*2 łyżki masła klarowanego do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*1,5 szklanki wody
*2 łyżki oliwy do smażenia
*przyprawy do gulaszu: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 spory listek laurowy
*marynata do mięsa: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki majeranku i kminku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój plastry na nieduże, podłużne paski na jeden kęs.
2. Wymieszaj składniki na marynatę z mięsem. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
3. Po wyjęciu mięsa z lodówki rozłóż wszystkie jego kawałki na desce (razem z całą marynatą) i oprósz dwiema łyżkami mąki. Rozgrzej dość dużą patelnię (28 cm) lub rondel. Wlej dwie łyżki oliwy do smażenia i poczekaj, aż się dobrze nagrzeje, a następnie włóż mięso. Smaż na wysokiej mocy palnika przed 5 min – pozwól, by wołowina ładnie się zrumieniła.
4. Pieczarki pokrój w plasterki lub na większe kawałki. Cebulę obierz i poszatkuj. Małą czerwoną paprykę lub połówkę dużej oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój na małe kawałki – ok. 1,5 cm. Ogórki cienko obierz i pokrój w niewielką kostkę lub małe piórka.
5. Warzywa i pieczarki dodaj do mięsa i podsmażaj już na średniej mocy palnika przez ok. 5 min.
6. Następnie wlej 1,5 szklanki wody, dodaj koncentrat, listek laurowy oraz kulkę ziela angielskiego, którą przed dodaniem lekko rozgnieć płaską stroną noża. Delikatnie zamieszaj gulasz i poczekaj, aż zacznie się gotować.
7. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość patelni tylko lekko „mrugała”, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Strogonow będzie gotowy po 60-70 min duszenia.

Pieczeń po zbójnicku

SKŁADNIKI:
*1kg karkówki (ok. 10 plastrów)
*2-3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki chili (ostrej papryki)
*1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
*2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka miodu
*50 ml oliwy z oliwek
*kawałek twardego masła

Wykonanie:
1. Wymieszaj miód z oliwą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty majeranek, pieprz, obie mielone papryki i sól. Wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę i natrzyj nią karkówkę. Owiń mięso folią spożywczą. Odłóż na noc do lodówki.
2. Ułóż karkówkę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewaj mięso wytapiającymi się z niego sokami.
3. Pod koniec pieczenia rozłóż na karkówce pokrojone na kawałki masło i zdejmij przykrycie. Piecz jeszcze przez 10-15 min – aż skórka się zrumieni.

2024-01-29 18:19

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki serowe

Składniki:
50 dag twarogu
50 dag mąki pszennej
1 szklanki śmietany
3 jajka
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
1-2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Niezwyciężony atleta Chrystusa - takim tytułem św. Andrzeja Bobolę nazwał papież Pius XII w swojej encyklice, napisanej z okazji rocznicy śmierci polskiego świętego. Dziś, gdy wiara katolicka jest atakowana z wielu stron, św. Andrzej Bobola może być ciągle stawiany jako przykład czystości i niezłomności wiary oraz wielkiego zaangażowania misyjnego.

Św. Andrzej Bobola żył na początku XVII wieku. Ten jezuita-misjonarz przemierzał rozległe obszary znajdujące się dzisiaj na terytorium Polski, Białorusi i Litwy, aby nieść Dobrą Nowinę ludziom opuszczonym i religijnie zaniedbanym. Uwieńczeniem jego gorliwego życia było męczeństwo za wiarę, którą poniósł 16 maja 1657 roku w Janowie Poleskim. Papież Pius XI kanonizował w Rzymie Andrzeja Bobolę 17 kwietnia 1938 roku.

CZYTAJ DALEJ

Bp Pindel do nowo wyświęconych diakonów: naśladujcie wyobraźnię miłosierdzia św. Jana Kantego

2024-05-08 15:12

[ TEMATY ]

bp Roman Pindel

mr

Celebracja w Łagiewnikach

Celebracja w Łagiewnikach

Do naśladowania przykładu św. Jana Kantego, doskonalenia się i okazywania miłosierdzia wszystkim ludziom zachęcił bp Roman Pindel 8 maja br. w kęckim sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia, gdzie udzielił święceń diakonatu dwóm alumnom krakowskiego Wyższego Seminarium Duchownego. Do uroczystości wybrano świątynię związaną miejscem urodzenia Jana Kantego. Tu też znajduje się grób założycielki sióstr zmartwychwstanek bł. Celiny Borzęckiej oraz jej córki współzałożycielki - służebnicy Bożej Jadwigi Borzęckiej.

Nowo wyświęceni diakoni nawiedzili dziś także barokowy kościół ku czci św. Jana z Kęt, wybudowany na miejscu jego domu rodzinnego. Diecezja bielsko-żywiecka przeżywa Rok Jubileuszowy związany z 550. rocznicą śmierci tego XV-wiecznego uczonego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję