Składniki:
400 ml kefiru
250 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
125 ml śmietany
300 g ogórków gruntowych
1 pęczek rzodkiewek
1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorkiem)
4 łyżki posiekanego estragonu
4 łyżki posiekanej mięty
1/3 szklanki suszonej żurawiny
30 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Kefir, jogurt i śmietanę schłodź w lodówce. Ogórki obierz i pokrój w kosteczkę. Rzodkiewkę pokrój na kawałeczki, cebulkę i część szczypiorku – na plasterki.
Posiekaj miętę, estragon i suszoną żurawinę. Posiekane orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
Połącz wszystkie składniki: najpierw produkty nabiałowe, następnie dodaj sól i pieprz oraz posiekaną żurawinę, na końcu – ogórki, rzodkiewkę, dymkę, zioła oraz orzechy. Wymieszaj.
Śladami św. Jana Bosko
2023-01-30 18:47
Włodzimierz Rędzioch
[ TEMATY ]
św. Jan Bosko
W ostatni dzień stycznia przypada liturgiczne święto najbardziej znanego XIX-wiecznego „świętego społecznego” Piemontu, św. Jana Bosko. Ten włoski kapłan uważany jest za jednego z największych wychowawców młodzieży, której poświęcił całe swoje życie, a jego praca z młodymi zaczęła się w Turynie, w dzielnicy Valdocco. I to właśnie do Turynu duchowi synowie, salezjanie, zaprosili grupę dziennikarzy akredytowanych w Biurze Prasowym Watykanu na krótką pielgrzymkę śladami ks. Bosko, którą zorganizował ks. Giuseppe Costa. Na spotkanie przyjechał dziesiąty następca św. Jana Bosko, ks. Ángel Fernández Artime, obecny przełożony generalny salezjanów.
Ks. Ángel wyjaśnił na początku spotkania, że uczynił wszystko, aby zachować to wielkie dziedzictwo jakim jest Valdocco. „Tutaj wszystko zrodziło się z inicjatywy tego młodego kapłana, jakim był ks. Bosko. Chciał być przyjacielem wszystkich. A Valdocco w Turynie musi pozostać dziedzictwem historycznym i charyzmatycznym, szkołą świętości, tak jak chciał tego Ksiądz Bosko. Stąd wyszło 13 świętych” – podkreślił przełożony generalny.
CZYTAJ DALEJ