Kawa powinna być przechowywana w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze 10-18°C. Z dala od źródła ciepła i światła słonecznego – ciepło powoduje utratę jej aromatu. Ponieważ kawa łatwo przyjmuje obce zapachy, nie może stać w pobliżu pachnących przypraw, czosnku, kosmetyków. Mielona kawa traci aromat szybciej niż ziarnista – już po 2 tygodniach jest bez smaku. Powinno się ją przechowywać w oryginalnym i szczelnym opakowaniu. Kawa ziarnista zaczyna tracić aromat po 6 tygodniach prawidłowego przechowywania, dlatego po otwarciu opakowania powinna być szybko wykorzystana. Kawę można także przesypać do szczelnych pojemników porcelanowych lub ceramicznych; w metalowych (szczególnie z blachy i ze słabej stali) traci swój atrakcyjny zapach.
Kawa nie powinna być przechowywana w lodówce ze względu na wilgoć i zapachy. Tylko w nagłym wypadku porcje kawy ziarnistej można zamrozić na dłuższy czas w szczelnych pojemnikach – potrzebną porcję wyjmuje się z zamrażalnika dzień wcześniej i rozmraża w zamkniętym pojemniku (pojemnik można otworzyć dopiero wtedy, gdy ziarna kawy osiągną temperaturę pokojową). Zamrożone ziarna kawy espresso można zmielić. Kawy nie powinno się ponownie zamrażać.
Pomóż w rozwoju naszego portalu