Reklama

Świąteczne przyprawy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w całym roku. Pięknie przybrany stół, zapach choinki i świątecznych wypieków tworzą niepowtarzalną atmosferę, za którą tak bardzo tęsknimy. Smaki i zapachy świąt zawdzięczamy m.in. ziołom i przyprawom, które przywędrowały do Europy kilkanaście wieków temu z różnych zakątków świata. Trudno wyobrazić sobie na świątecznym stole pierniki bez egzotycznych, pachnących dodatków – goździków, cynamonu czy kardamonu, ciast bez wanilii, ryby bez pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Oto krótka charakterystyka przypraw, które mają zastosowanie w sporządzaniu potraw i napojów wigilijnych.

Wanilia

To najbardziej popularna przyprawa stosowana głównie do dań słodkich – ciast, lodów, deserów i napojów. Ciemnobrązowe, długie i cienkie laski o słodkim aromacie to owoce storczyka „Vanilla planifolia”. Najlepsze są świeżo starte. Między prawdziwą wanilią a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Prawdziwy cukier waniliowy można zrobić samemu: Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć ciemne ziarenka ze środka. Do słoika wsypać cukier, dodać wanilię – wydrążone ziarenka i przecięte laski. Zamknąć szczelnie i potrząsać słoikiem aż ziarenka rozmieszczą się równomiernie w cukrze. Odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słoikiem. Używać do słodzenia, do pieczenia, do posypywania ciast.

Cynamon

Reklama

Zapach cynamonu przywodzi na myśl dalekie i egzotyczne podróże. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Wysuszona i sproszkowana kora, pozyskiwana z młodych gałązek wielu gatunków cynamonowców, stanowi dodatek do ciast, zup owocowych, ryżu, potraw mięsnych, sosów i marynat. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach.

Goździki

Goździki zaliczane są do najstarszych przypraw kuchennych. W starożytnym Rzymie były towarem cenniejszym od złota. Przyprawa ta charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem i ostrym, gorzkawym smakiem. Są niezastąpionym dodatkiem do aromatyzowania grzanego wina i piwa. Mielone goździki stanowią korzenny składnik różnych ciast, zwłaszcza pierników.

Imbir

Rośnie dziko w okolicach tropikalnych i subtropikalnych. Jadalne jest jedynie kłącze imbiru o mocnym, przyjemnym zapachu i piekącym ostrym smaku. W Polsce przez długie lata znaliśmy jedynie imbir sproszkowany. Dziś bez problemu możemy dostać świeży. I dzięki temu możemy dodawać go zarówno do potraw egzotycznych, jak i tradycyjnych dań kuchni polskiej.

2013-12-10 13:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Narodziny Maryi

Niedziela przemyska 36/2013, str. 8

[ TEMATY ]

wiara

Pismo Święte

Malowidło Narodzenie NMP z Sanktuarium Ojców Bernardynów w Leżajsku (XVIII w.)

Malowidło Narodzenie NMP z Sanktuarium Ojców Bernardynów w Leżajsku (XVIII w.)
Ewangelie nie wspominają nic o fakcie narodzin Najświętszej Maryi Panny. Wiadomości o narodzinach Matki Bożej czerpiemy z Protoewangelii Jakuba, powstałej już w drugim stuleciu po narodzinach Chrystusa. To właśnie, ten utwór, przypisywany Jakubowi Sprawiedliwemu (bratu Pana) jest odzewem na zainteresowanie członków pierwszych gmin chrześcijańskich postacią Maryi; znajdujemy w nim imiona rodziców Najświętszej Maryi Panny, opowiada on także o narodzinach Matki Bożej. Na tej podstawie powstaną w późniejszym okresie Żywoty Maryi.
CZYTAJ DALEJ

Nawet 100 proc. rezygnacji z tzw. edukacji zdrowotnej

2025-09-05 07:50

[ TEMATY ]

edukacja zdrowotna

pixabay.com

W niektórych szkołach z przedmiotu forsowanego przez Barbarę Nowacką przedmiotu zrezygnowali wszyscy. Są placówki, gdzie rezygnacje składano już wiosną. Tymczasem ministerstwo prowadzi kampanię, która ma podratować frekwencję na lekcjach.

W Lipinkach w powiecie gorlickim w czerwcu wstępne zainteresowanie udziałem w zajęciach wykazało tylko troje z ponad 200 dzieci.
CZYTAJ DALEJ

Przejrzyj się w Obliczu Maryi

2025-09-08 18:30

Marzena Cyfert

31. rocznica koronacji obrazu Matki Bożej Łaskawej

31. rocznica koronacji obrazu Matki Bożej Łaskawej

31. rocznicę koronacji Obrazu Matki Bożej Łaskawej przeżywali wierni franciszkańskiej parafii św. Karola Boromeusza we Wrocławiu. Uroczystej Eucharystii przewodniczył i słowo Boże wygłosił o. Marian Michasiów, sekretarz prowincji wrocławskiej.

Kapłan mówił o Maryi jako Matce i najlepszej uczennicy Chrystusa. Na początku homilii zadał pytanie, czy Maryja potrzebuje tego, by Jej wizerunek przyozdabiać koronami. – Pewną pomoc w zrozumieniu istoty tego, co wydarzyło się 31 lat temu, może nam przynieść obraz znany z codzienności. Wiele matek dostaje laurki od swoich dzieci. Choć obiektywnie patrząc, mogą one pozostawiać wiele do życzenia, ale sprawiają radość. Matka cieszy się z tej niedoskonałej laurki bardziej niż z drogocennych prezentów, bo to zrobiło jej dziecko. Ta laurka jest wyrazem miłości – mówił o. Michasiów, podkreślając, że dziecko pokazuje przez to, że matka jest dla niego ważna.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję