Składniki:
• 40 dag mąki
• 20 dag masła
• 10 dag cukru
• 3 żółtka
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 5 łyżek powideł śliwkowych
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i sól. Szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Zimne ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować część. Przenieść na wałku na tortownicę wyłożoną pergaminem. Brzegi obciąć. Na placku rozsmarować powidła śliwkowe lub inny niezbyt słodki dżem. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na powidłach. Ze skrawków ciasta pozostałego po obcięciu brzegów uformować wałeczek wzdłuż brzegów tortownicy. Posmarować go odrobiną roztrzepanego żółtka. Wstawić do piekarnika, piec w 170°C ok. 30 min na złoty kolor. Ozdobić wg uznania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu