Reklama

Z zakonnej kuchni

Bigos z papryki

Papryka to warzywo rodem z Ameryki Południowej. Pochodzi z rodziny psiankowatych, tej samej co ziemniak czy pomidor. Zawiera sporo witaminy C, która nie ulega zniszczeniu podczas smażenia i gotowania.

Niedziela Ogólnopolska 35/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 4 duże papryki

• 1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• kilka łyżek oleju

• 50 dag chudej wędliny

• kilka niedużych miękkich pomidorów

• 2 łyżki pikantnego keczupu

• 2 ząbki czosnku

• przyprawy: sól, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 liść laurowy, szczypta cukru

Wykonanie:

Z przekrojonych na połowę papryk usunąć nasiona. Papryki wstawić do gorącego piekarnika na 10 min, następnie wyjąć i wystudzić. Zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i przesmażyć, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 min. Pomidory sparzyć, obrać skórkę, pokroić w ósemki, dodać do papryki i jeszcze przez kilka minut dusić razem.

Wykonanie: Graziako

2016-08-24 09:00

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasztet z kurkami

Składniki : 200 g kurek 500 g mięsa drobiowego 200 g surowego boczku lub podgardla 2 cebule 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz, bułka tarta, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego
CZYTAJ DALEJ

Poniedziałek Wielkanocny i Śmigus-Dyngus

[ TEMATY ]

Poniedziałek Wielkanocny

Karol Porwich/Niedziela

Z Poniedziałkiem Wielkanocnym - drugim dniem Świąt Zmartwychwstania Pańskiego - wiąże się tradycja Śmigusa-Dyngusa. Śmigus i Dyngus to dwa odrębne obyczaje, które praktykowane były jednego dnia. Dlatego z czasem ich nazwy się połączyły.

Dyngusem nazywano datek dawany przez gospodynie mężczyznom chodzącym w Poniedziałek Wielkanocny po domach, składającym życzenia świąteczne i wygłaszającym oracje i wiersze o męce Pańskiej, czy też komiczne parodie. W zamian za to otrzymywali jajka, wędliny i pieczywo.
CZYTAJ DALEJ

Nie żyje ks. prof. Marek Jagodziński

2025-04-21 19:04

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć księdza

Foto: ks. S. Piekielnik / www.diecezja.radom.pl

Ks. prof. Marek Jagodziński

Ks. prof. Marek Jagodziński

W wieku 69 lat zmarł dzisiaj rano w Końskich ks. prof. Marek Jagodziński, kapłan diecezji radomskiej, pracownik Katedry Teologii Prawosławnej Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II i członek Międzynarodowej Komisji Teologicznej. Kapłan pomagał Stolicy Świętej, w szczególności Kongregacji Nauki Wiary, w studiowaniu ważniejszych kwestii doktrynalnych.

Ks. Marek Wiesław Jagodziński urodził się 29 stycznia 1956 w Klimontowie Sandomierskim. W 1982 ukończył studia w Wyższym Seminarium Duchownym w Sandomierzu z tytułem magistra teologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim i przyjął święcenia kapłańskie. W 2000 uzyskał licencjat. Doktorat obronił w 2001. Habilitował się w 2009. W 2016 otrzymał tytuł naukowy profesora nauk teologicznych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję