Reklama

Z zakonnej kuchni

Letni deser

Delikatny deser z sezonowymi owocami można przygotować jako dodatek do niedzielnego obiadu lub na przyjęcie.

Niedziela Ogólnopolska 25/2017, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 l mleka słodkiego

• 1 l mleka zsiadłego

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 4 jajka

Reklama

• 1 szklanka cukru pudru

• 15 dag masła

• kilka kropel aromatu rumowego

• świeże owoce (borówki, maliny, truskawki)

• galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Zagotować słodkie mleko, zsiadłe rozkłócić z jajkami, wlać do gotującego się mleka słodkiego i wszystko zagotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Otrzymany twarożek wylać na ściereczkę lub bardzo gęste sito, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać twarożek, na końcu dodać aromat rumowy. Masę serową wylać do pucharków (można do tortownicy wysmarowanej tłuszczem), wyrównać, ułożyć umyte i osączone wcześniej owoce. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Wykonanie: Graziako

2017-06-12 14:56

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oponki siostry Barbary

[ TEMATY ]

kuchnia

jarmoluk/pixabay

Na karnawał polecamy oponki według receptury siostry Barbary. Najlepiej zrobić je własnoręcznie w długie zimowe wieczory.

CZYTAJ DALEJ

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

Aby pomóc żołnierzom na froncie

2024-03-29 15:21

Uchodźczynie z Ukrainy, w imieniu Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowowschodnich zorganizowały stoisko podczas kiermaszu wielkanocnego przy Dworku Laszczyków, dochód z którego został przeznaczony dla żołnierzy sił zbrojnych na Ukrainie, walczących na froncie.

Dla chętnych były np. smakowite świąteczne babki ukraińskie, mające wielu amatorów tzw. „sało” (czyli słonina w ziołach i przyprawach), śledziki bez octu, sadzonki ostrej papryczki, bułeczki dyniowe i czekoladowe, pieczywo na zakwasie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję