Reklama

Z zakonnej kuchni

Zupa pomidorowa krem

Polecamy ten przepis wszystkim wielbicielom włoskich smaków. Zupa wyśmienicie smakuje z grzankami z bagietki.

Niedziela Ogólnopolska 17/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

pixabay.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
• 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych w kostkę)
• 3 papryki
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia
• mozzarella lub gęsta kwaśna śmietana

Wykonanie:
Na folię aluminiową wyłożyć paprykę i cebulę pokrojone w ćwiartki.
Skropić oliwą i wstawić do piekarnika ze szklanką wody (żeby warzywa nie wyschły).
W garnku przesmażyć na oliwie pokrojony czosnek. Dodać pomidory i przez chwilę gotować. Dołożyć upieczone paprykę i cebulę.
Wszystko zblendować i przyprawić solą, pieprzem, chili i bazylią. Podawać ze startą mozzarellą lub kleksem śmietany.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2019-04-24 08:57

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z rukoli z pomidorkami

SKŁADNIKI: 100 g sałaty rukoli 200 g pomidorków koktajlowych 100 g czarnych drylowanych oliwek w naturalnej zalewie 100 g sera feta 50 g pestek słonecznika łuskanego
CZYTAJ DALEJ

Warszawa/ Z placu Trzech Krzyży ruszył marsz upamiętniający ofiary katastrofy smoleńskiej

2025-04-10 17:10

[ TEMATY ]

marsz

Warszawa

rocznica katastrofy

PAP/Paweł Supernak

Z placu Trzech Krzyży wyruszył w czwartek po godz. 16 "Marsz z Portretami", zorganizowany przez Stowarzyszenie Solidarni 2010. Ma on upamiętnić ofiary katastrofy rządowego samolotu Tu-154M z 2010 r. Uczestnicy przejdą ul. Nowy Świat do pl. Piłsudskiego.

Ponad 100 uczestników "Marszu z Portretami" wyruszyło po godz. 16 sprzed pomnika Witosa na placu Trzech Krzyży w stolicy. Uczestnicy przemarszu niosą czarno-białe fotografie osób, które zginęły w 2010 r. w katastrofie rządowego samolotu pod Smoleńskiem.
CZYTAJ DALEJ

Pizza ze świętymi

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję