Składniki:
1 kg buraków
4 ząbki lub pół główki czosnku
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
3 goździki
10 ziaren kolendry
3 ziarna ziela angielskiego
3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów)
Wykonanie:
Buraki umyj, obierz, pokrój w grubsze plastry, aby nie wypływały na wierzch.Dodaj przyprawy – włóż je między buraczane plastry. Całość zalej solanką. Potrząśnij delikatnie słoikiem, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dociśnij buraki. Słoik lub gliniane naczynie szczelnie zamknij. Zostaw na kilka dni w temp. pokojowej. Kiedy w słoiku pojawi się piana, przenieś go do chłodnego pomieszczenia. Po kilku dniach zakwas powinien być gotowy. Przecedź go do butelek i przechowuj w lodówce.
Pomóż w rozwoju naszego portalu