Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Podróże w naszej kuchni

W tym sezonie nie masz możliwości wypocząć na południu Europy? Spróbuj dań kuchni śródziemnomorskiej, które możesz przygotować samemu.

Niedziela Ogólnopolska 29/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Potrawy są proste w przygotowaniu oraz bardzo smaczne i pożywne. Dieta śródziemnomorska jest lekkostrawna jak również sycąca dzięki obfitości warzyw i owoców, świeżych ryb, owoców morza, oliwek czy oliwy z oliwek. „Kuchnia śródziemnomorska” to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni – z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.

Panna cotta dla wegan i alergików

Składniki:
500 ml mleka kokosowego dobrej jakości (70% kokosu)
5 łyżek cukru pudru lub ksylitolu zmielonego na puder
1 laski wanilii
1 łyżeczki agaru
garść truskawek lub malin, borówek czy mango

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
Z laski wanilii wyjmij ziarenka (laski nie wyrzucaj). W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki poza truskawkami – dodaj też laskę wanilii. Podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie garść truskawek lub innych owoców zmiksuj na sos i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować, poczekaj minutę, następnie zdejmij z ognia i rozlej do przygotowanych naczynek. Zostaw na pół godziny do ostygnięcia, potem włóż do lodówki na dwie godziny. Podawaj z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Aby panna cotta lepiej się złączyła, można dodać również łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wegetariańskie ratatouille

Składniki:
3 cukinie
1 bakłażan
2 cebule
1 papryki czerwonej
1 papryki zielonej
1 papryki żółtej
7 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 pomidory
świeże oregano lub bazylia
1 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Wykonanie:
Umyj cukinię i bakłażana. Przekrój wzdłuż na pół i pokrój w grube plastry. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Oczyść papryki i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i delikatnie obsmaż plastry bakłażana. W osobnym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż cebulę i lekko zrumień. Dodaj cukinię i paprykę i przesmaż, mieszając. Dodaj zrumieniony bakłażan i duś na małym ogniu. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Umyj pomidory, sparz wrzątkiem, aby łatwiej zdjąć skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń twarde części. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni, dodaj czosnek i pomidory i podduś. Połącz z resztą warzyw, podlej winem, dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
Duś na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Przełóż na półmisek, układając kolorami, aby danie wyglądało estetycznie. Polej pozostałym sosem z rondla.

2020-07-14 09:42

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz ukraiński

Składniki: 25 dag fasolki jaś 2 l wywaru mięsnego 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 średniego selera ząbek czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże buraki 40 dag białej kapusty sok z 1/2 cytryny lub do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany 18% łyżka posiekanego koperku do posypania sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski: nie mylić świadectwa z propagandą ideologiczną

Świadectwo rodzi się z przyjaźni z Jezusem i nie należy go mylić z propagandą ideologiczną - przypomniał młodym Prymas Polski abp Wojciech Polak, przewodnicząc w katedrze gnieźnieńskiej Mszy św. w uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata. To patronalne święto Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży, do którego dołączyli tego dnia nowi członkowie.

W wygłoszonej homilii metropolita gnieźnieński zadał młodym pytanie: "czym jest w istocie królowanie Jezusa?".
CZYTAJ DALEJ

Zmiana na stanowisku redaktora naczelnego „Gościa Niedzielnego”

2025-11-24 13:25

[ TEMATY ]

"Gość Niedzielny"

Karol Porwich/Niedziela

Arcybiskup Andrzej Przybylski mianował ks. Marka Gancarczyka dyrektorem Instytutu Gość Media oraz redaktorem naczelnym „Gościa Niedzielnego”.

W trosce o dalszy rozwój mediów katolickich prowadzonych przez Archidiecezję Katowicką oraz korzystając z uprawnień wynikających ze statutu Instytutu Gość Media postanowiłem, z dniem 1 grudnia 2025 roku, dokonać zmian personalnych w zarządzie tego Instytutu oraz na stanowisku redaktora naczelnego Tygodnika Katolickiego „Gość Niedzielny”. Zmiany te wynikają z potrzeby większej integracji tych instytucji i wprowadzenia jeszcze lepszych rozwiązań w zmieniającej się sytuacji współczesnych mediów katolickich.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję