Reklama

Zupy

Krem z dyni

Składniki:
50 dag dyni
1 marchewka
1 ziemniak
wywar z rosołu lub łyżka masła klarowanego
śmietana
sproszkowana słodka papryka
sproszkowany imbir
kurkuma
sól, pieprz

Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, dodajemy marchewkę i ziemniaka. Zalewamy rosołem, tak by przykrył warzywa (jeśli nie mamy wywaru, możemy zalać wodą i dodać masło klarowane). Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia, następnie miksujemy. Przyprawiamy do smaku: papryką, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, ozdobione kleksem śmietany.

2021-01-12 18:42

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włochy: Światowy Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej kuchni

[ TEMATY ]

kuchnia

Pixabay.com

Wtorek ogłoszono Światowym Dniem Carbonary, jednego z najpopularniejszych dań włoskiej kuchni. Przy tej okazji obrońcy tradycji kulinarnych przypominają, jakich błędów nie należy popełniać przygotowując tę potrawę, specjał stołecznego regionu Lacjum.

W obchody dnia włączyli się włoscy producenci żywności oraz Międzynarodowa Organizacja Producentów Makaronu. W świętowaniu uczestniczą restauratorzy, szefowie kuchni, blogerzy kulinarni, eksperci, media.

CZYTAJ DALEJ

Wiara to pewność bliskości Boga

2023-01-05 11:41

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 5, 21-43.

Wtorek, 31 stycznia 2023. Św. Jana Bosko, prezbitera, wsp. obow.

CZYTAJ DALEJ

Spotkanie opłatkowe pszczelarzy, sadowników i leśników w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich

2023-02-01 21:41

Biuro Prasowe AK

    Spotkanie opłatkowe pszczelarzy, sadowników i leśników w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich

    - Chcę podkreślić odpowiedzialność, która spoczywa na człowieku za to wielkie dobro, jakim jest świat. Pan Bóg stawiając człowieka na szczycie stworzeń, nie upoważnił go do tego, by świat niszczył i rujnował, ale powołał go, by w Jego imię opiekował się światem i o niego się troszczył – mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas spotkania opłatkowego pszczelarzy, sadowników i leśników.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję