Składniki:
40 dag żeberek wieprzowych
2 l i 1/2 szklanki wody
2 średniej wielkości marchewki
1 duża pietruszka bądź 2 mniejsze
1 mały seler
kawałek białej części pora (10 cm)
4 średnie ziemniaki
5 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
zielona pietruszka
Wykonanie:
Kaszę zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy. Żeberka zalewamy 2 litrami wody i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierćplasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min. Dodajemy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min. Po tym czasie doprawiamy zupę solą, pieprzem i ewentualnie wegetą. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną. Krupnik podajemy posypany posiekaną zieloną pietruszką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu