Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasolka po bretońsku

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
40 dag fasoli jaś
20 dag chudego surowego boczku
20 dag kiełbasy
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
1 łyżka mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka

WYKONANIE:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na co najmniej 6 godz. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu. Boczek zalać szklanką wody i gotować przez 20 min. Wyjąć, pokroić w kostkę, a wodę, w której się gotował, wlać do fasoli. Na jednej łyżce tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wrzucić boczek i podsmażać, aż się lekko zrumieni. Połączyć z fasolą – co najmniej godzinę po tym, jak zaczęła się gotować. Wsypać łyżeczkę soli i nie zdejmować garnka z ognia. Po półgodzinie dodać przesmażoną, pokrojoną kiełbasę. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy zmieszany z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i gotować, mieszając, jeszcze minutę. Podawać z pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Karp w pomarańczach z goździkami

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 77

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

karp

adobe.stock.pl

Składniki (na 2 porcje): 250 g karpia (filety) 1 pomarańcza 2 łyżki chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki białego pieprzu 8 ziaren kolorowego pieprzu 10 goździków szczypta imbiru szczypta soli 1 łyżka tartej bułki żytniej 1 łyżka mąki 4 łyżki oliwy z oliwek
CZYTAJ DALEJ

Tajemnice Daniela Obajtka

2025-04-16 10:13

[ TEMATY ]

książka

Obajtek Daniel

Daniel Obajtek

PKN Orlen

Daniel Obajtek

Daniel Obajtek

Za zgodą Wydawnictwa Czarna Skrzynka publikujemy fragmenty rozmowy Daniela Obajtka i Wiktora Świetlika, czyli książki “Daniel Obajtek. Jeszcze nie skończyłem”.

Jak wygląda dzień prezesa Orlenu?
CZYTAJ DALEJ

Czym jest krzyżmo i jak powstaje? Dowiedz się!

2025-04-16 20:12

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Krzyżmo

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

W Wielki Czwartek do południa sprawowana jest Msza Krzyżma Świętego. Nazywa się ją także Mszą olejów. To dlatego, że podczas tej liturgii biskup konsekruje krzyżmo oraz błogosławi oleje chorych i katechumenów. Jak powstają? Odpowiadają liturgista, ks. dr Stanisław Szczepaniec i odpowiedzialny za przygotowanie olejów dla Archidiecezji Krakowskiej, ks. Łukasz Jachymiak.

Wielki Wtorek. Wieczór. Pomieszczenie gospodarcze przy katedrze na Wawelu. To tu trwają ostatnie prace nad przygotowaniem olejów na tegoroczną Mszę Krzyżma Świętego. Zostało już tylko kilka dni. Siostra Cecylia bierze udział w tym procesie po raz 13. Ks. Łukasz po raz 3. Prace nad krzyżmem ruszają już zimą. Chodzi przede wszystkim o zgromadzenie potrzebnych składników. Tegoroczny olej został przywieziony z północnych Włoch. Na wzgórze wawelskie dotarł w lutym.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję