Reklama

Z zakonnej kuchni

Leśny mech

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
300 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
3 duże jaja
3 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
3 szklanki roztopionego masła
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki mąki
2 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany kremówki 36% lub mleka kokosowego (70% kokosu i 30% wody)
125 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny albo soku z cytryny

WYKONANIE:
Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Szpinak (zarówno mrożony, jak i świeży) rozdrobnij blenderem na gęstą papkę. Do miski wbij jaja, dodaj cukier lub ksylitol i ubij na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując – do połączenia składników – dodaj roztopione masło, masę szpinakową, sok i skórkę z cytryny. Następnie do masy jajecznoszpinakowej przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem, lub rozdziel do papilotek na babeczki.
Piecz w temp. 165°C przez minimum 40 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto lub babeczki i wystudź na kratce.
Górkę, która wyrosła, odetnij i pokrusz – posłuży do dekoracji ciasta. Ciasto przekrój na dwa blaty. Składniki na krem umieść w misie miksera i zmiksuj do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Przełóż nim ciasto. Wierzch również posmaruj warstwą kremu i oprósz pokruszonym ciastem. Udekoruj np. ziarenkami granatu lub innymi owocami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-11-16 11:33

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Muffiny ze śliwkami

Niedziela Ogólnopolska 38/2012, str. 49

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

GRAZIAKO

Muffiny ze śliwkami

Muffiny ze śliwkami

Przepis na śliwkowe muffiny pochodzi z audycji „Herbaciarnia”, emitowanej w katolickim Radiu VIA. To audycja, w której przy filiżance aromatycznej herbaty red. Marta Januszewska proponuje rozsmakowanie się w muzyce. Prezentuje muzykę, która jak magiczny zapach świeżo zaparzonych herbacianych listków przenika zmysły, koi, bawi, uczy świata uczuć. A do herbatki autorka proponuje aromatyczne ciasteczka.

3 jaja 125 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 80 g masła lub margaryny 3 łyżki rumu lub aromatu rumowego 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g śliwek 1 łyżka cukru pudru
CZYTAJ DALEJ

Wielka Sobota - cisza i oczekiwanie

[ TEMATY ]

Wielka Sobota

Fot. Monika Książek

Wielka Sobota jest dniem ciszy i oczekiwania. Dla uczniów Jezusa był to dzień największej próby. Według Tradycji apostołowie rozpierzchli się po śmierci Jezusa, a jedyną osobą, która wytrwała w wierze, była Bogurodzica. Dlatego też każda sobota jest w Kościele dniem maryjnym. Wielkanoc zaczyna się już w sobotę po zachodzie słońca.

Tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba - na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni; mięsa - na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajek, które symbolizują nowe życie. W zwyczaju jest też odwiedzanie różnych kościołów i porównywanie wystroju Grobów.
CZYTAJ DALEJ

Łódzkie: droga do Jerozolimy

2025-04-19 12:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Ostatnie chwile życia Pana Jezusa, od nauczania wśród ludzi aż po śmierć na krzyżu i Zmartwychwstanie, mogli obejrzeć widzowie spektaklu plenerowego w Inowłodzu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję