Podsuszony chleb jest podstawowym produktem do przygotowania potraw z resztek. Nie wymagają one długich przygotowań, wtajemniczenia w sztukę kulinarną, a są smaczne i dają niespodziewanie udane kombinacje. Resztki stanowią podstawę prostych zapiekanek, wielu szybkich zup, są dodatkiem do sałatek. Dlatego nawet jeśli została tylko cienka kromka chleba, nie spieszmy się jej wyrzucać.
Przy zmianach temperatury powietrza chleb „poci się” i może się na nim rozwinąć pleśń. Najszybciej psuje się białe pieczywo i pieczywo z dodatkiem sztucznych polepszaczy.
Oto kilka sprawdzonych sposobów, aby pieczywo nie pleśniało:
Wydłużenie z trzech do 10 lat minimalnego okresu, nieprzerwanego pobytu w Polsce, do uzyskania obywatelstwa polskiego przewiduje skierowany przez prezydenta Karola Nawrockiego do Sejmu projekt nowelizacji ustawy o obywatelstwie polskim.
Projekt przewiduje wydłużenie z trzech do 10 lat minimalnego okresu nieprzerwanego pobytu w Polsce (na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu) wymaganego do uznania cudzoziemca za obywatela polskiego.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.