Choroba, nazywana inaczej podagrą, jest wynikiem wytrącania się kryształów moczanów sodu w tkankach (głównie w stawach). Rozróżniamy dnę moczanową pierwotną oraz wtórną. Pierwsza objawia się najczęściej upośledzonym wydalaniem kwasu moczowego, druga natomiast może być konsekwencją zwiększonej podaży produktów bogatych w puryny i/lub spożywania alkoholu. Wraz z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, migotania przedsionków oraz uszkodzenia nerek.
Dietoterapia dny moczanowej
Spożywane pokarmy powinny być alkalizujące i ubogie w puryny, co przyczyni się do obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi. Puryny są związkami organicznymi produkowanymi przez organizm oraz dostarczanymi z zewnątrz z pożywieniem, a końcowym produktem ich metabolizmu jest właśnie kwas moczowy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Bezwzględnie należy ograniczyć podaż puryn pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby, ryby). Niższą biodostępność wykazują puryny roślinne, dlatego nie ma konieczności ich ograniczenia (z wyjątkiem przypadków, gdy następuje atak dny).
Mleko oraz produkty mleczne stanowią dobre źródło białka w diecie, a ponadto odznaczają się niską zawartością puryn. U osób spożywających mleko ryzyko wystąpienia ataków dny zmniejsza się do 40%.
Reklama
Spożywanie owoców jest dozwolone bez względu na ich formę, z wykluczeniem owoców suszonych – z powodu wysokiej zawartości w nich fruktozy (odpowiedzialnej za wzrost stężenia kwasu moczowego).
Podczas przygotowywania posiłków należy zadbać o odpowiednią obróbkę termiczną. Gotowanie w dużej ilości wody obniża zawartość puryn w produktach.
Zaleca się, aby spożywać ostatni posiłek do 4 godzin przed snem, co uniemożliwi zatrzymywanie się nadmiernych ilości kwasu moczowego w organizmie w nocy.
Należy zadbać również o odpowiednią podaż płynów, w ilości ok. 3 l na dobę. Najlepszym wyborem będą wody mineralne, kawa zbożowa, herbaty (czarne, owocowe, ziołowe) oraz soki warzywne.
Z diety należy wyeliminować alkohol, napoje słodzone fruktozą i/lub syropem glukozowo-fruktozowym, a także zieloną herbatę.