Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Bakterie z potencjałem

Chociaż trudno sobie to wyobrazić, są ich setki bilionów. Mowa o mikroorganizmach zasiedlających ludzki organizm, czyli mikrobiocie, na którą składają się bakterie, wirusy, grzyby zamieszkujące poszczególne części naszego organizmu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Każdy z nas ma własną, indywidualną mikrobiotę, której skład zależy m.in. od diety, stanu środowiska i miejsca, w którym żyje.

Zróżnicowany ekosystem

W pierwszym okresie życia dziedziczymy ją przede wszystkim po matce, a badania wykazały, że bakterie jelitowe kobiety spodziewającej się potomka, jej dieta i kondycja zdrowotna mają wpływ na późniejszy profil bakterii jelitowych dziecka. Rozwój technik badawczych pozwolił nie tylko wyodrębnić poszczególne drobnoustroje, ale również określić ich liczebność. Szacuje się, że np. w jelicie grubym żyje ok. 800-900 gatunków bakterii i archeonów. Odmienne funkcje, które pełnią różne odcinki przewodu pokarmowego, czyli m.in. jama ustna, żołądek czy dwunastnica, oraz panujące w nich warunki powodują, że skład zasiedlających je mikroorganizmów w każdej z tych części jest inny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wpływowe środowisko

Nasza wiedza o związkach między stanem mikrobioty i funkcjonowaniem poszczególnych narządów stale się poszerza, niemniej można powiedzieć, że nowe odkrycia w tej dziedzinie przynoszą fascynujące informacje, ale też rodzą nowe pytania. Badania nad mikrobiotą jelitową wykazały, że ma ona decydujące znaczenie nie tylko dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale jest również kluczowym elementem naszej odporności. Jak wynika z badań, zaburzenie składu mikrobioty jelitowej może być również jednym z czynników powstawania chorób przewlekłych, takich: jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, alergie, otyłość. Odkryto np., że mikrobiota osób otyłych jest inna niż osób z prawidłową masą ciała – różnice dotyczą m.in. mniejszej różnorodności i liczby bakterii o właściwościach przeciwzapalnych oraz większej liczby drobnoustrojów patogennych. Na uwagę zasługuje związek między zaburzeniami mikrobiomu jelitowego a przewlekłymi chorobami skóry, takimi jak atopowe lub łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik pospolity i różowaty. Prowadzone są badania nad zależnościami w komunikacji na osi: mikrobiom – bariera jelitowa – mózg, ponieważ wykazano, że dysbioza jelitowa występuje m.in. u osób z zaburzeniami nastroju, chorych na depresję i schizofrenię. Potrzebne są jednak dalsze badania kliniczne, które wyjaśnią te mechanizmy.

Jak wspomóc mikrobiotę?

Tak ważny w oddziaływaniu na organizm ekosystem jest wrażliwy. W dużym stopniu możemy sami modyfikować jego skład, zarówno na bardziej, jak i mniej korzystny. Od dawna wiadomo, że zaburzenia działania mikrobioty jelitowej, czyli dysbiozę, powodują antybiotyki i nikogo nie trzeba przekonywać, że przy kuracji antybiotykiem niezbędne jest stosowanie probiotyków. Niedobra dla wrażliwej mikrobioty jest również dieta z niską zawartością błonnika pokarmowego, a wysoką tłuszczu i białka zwierzęcego. Błonnik dobrze służy mikrobiocie, dlatego zalecane są produkty bogate w ten składnik, czyli rośliny zbożowe i strączkowe, owoce i warzywa. Korzystny wpływ wywierają szeroko stosowane w tradycyjnej polskiej kuchni produkty fermentowane, takie jak kapusta i ogórki kiszone, zsiadłe mleko, kefir. Mikrobiotę można modyfikować za pomocą suplementów zawierających ściśle określone i wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych, należy jednak pamiętać, że efekt działania probiotyku zależy od konkretnego szczepu, populacji czy stanu fizjologicznego.

Tekst ma charakter informacyjny i nie stanowi porady w sensie medycznym

2024-02-27 11:03

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Superbakteria gotowa do ataku

Co roku na skutek zakażenia bakteriami opornymi na leczenie na świecie umiera 700 tys. osób, z czego 25 tys. w samej Europie. Jeśli nic się nie zmieni, ludzkość stanie w obliczu nowej pandemii.

O antybiotykooporności bakterii mówi się od kilku lat, choć problem istnieje znacznie dłużej. Nie dotyczy tylko środowisk szpitalnych, jak przyjęło się powszechnie uważać. Efekt tego stanu rzeczy, który należy rozpatrywać wieloaspektowo, prowadzi do swoistego uwstecznienia możliwości medycyny. Czy doczekamy czasów, w których znów będziemy umierać na choroby jeszcze niedawno wyleczalne? Z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć: tak.

CZYTAJ DALEJ

Beata Szydło: Unię Europejską trzeba zreformować, ale trzeba to zrobić zgodnie z traktatami

2024-04-30 07:16

[ TEMATY ]

Beata Szydło

Łukasz Brodzik

YouTube

Rozmowa z Beatą Szydło

Rozmowa z Beatą Szydło

Unię Europejską trzeba zreformować, ale trzeba to zrobić zgodnie z traktatami - twierdzi w rozmowie z portalem niedziela.pl była premier Beata Szydło.

Jak dodaje europoseł Prawa i Sprawiedliwości nasz kontynent staje się coraz mniej konkurencyjny pod względem gospodarczym, ale problemów jest więcej, chociażby z demografią.

CZYTAJ DALEJ

Truskawki to ulubione owoce Polaków

2024-04-30 11:45

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Rusza sezon na truskawki, najbardziej wyczekiwany gatunek w Polsce. Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Ostatnie lata to wielki wzrost ich popularności. Dowiedz się dlaczego pierwsze owoce nie są droższe niż w ubiegłym roku? Dlaczego truskawki to polskie superowoce? I dlaczego owoce krajowe są zawsze smaczniejsze i zdrowsze od swoich importowanych odpowiedników?

Przed nami wyjątkowo truskawkowy maj. W sieciach dostępne są owoce ze szklarni. Przed majówką pojawiły się truskawki z upraw tunelowych. W tym roku już w maju dostępne będą już owoce zbierane na polach. Na Dzień Matki truskawki będą w każdym najmniejszym nawet sklepie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję