Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne śniadania

Pomysły na pożywne i lekkie posiłki z wielkanocnymi tradycjami w tle.

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podpłomyki

SKŁADNIKI :
*100 g mąki orkiszowej chlebowej typu 750
*100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 1850
*110 ml wody
*1 łyżeczka oliwy
PESTO:
*pęczek cebulki dymki
*pęczek natki pietruszki
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka pestek słonecznika
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku
DODATKI:
*200 g koziego twarogu
*4 rzodkiewki
*garść kiełków zielonego groszku
*garść młodych listków buraka

Wykonanie:
1. Mąki i sól wymieszaj, powoli dodawaj wodę i oliwę i zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel ciasto na cztery części, każdą rozwałkuj na cienkie placuszki. Rozgrzej mocno patelnię bez tłuszczu i opiecz placki z każdej strony, aż powstaną na nich pęcherze i placki się przyrumienią – możesz dodatkowo zrumienić je nad ogniem.
2. Przygotuj pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny, pestek słonecznika i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na każdym podpłomyku ułóż porcję serka i pesto, udekoruj je wiosennie pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem chrzanowy z białą kiełbasą

Reklama

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*0,5 kg białej kiełbasy
*200 g boczku
*1 cebula
*3 ząbki czosnku
*3-4 liście laurowe
*6 ziaren ziela angielskiego
*6 ziaren pieprzu ziarnistego
*3-4 duże ziemniaki
*200 g świeżego tartego chrzanu
*sól do smaku
*pieprz czarny świeżo mielony do smaku
*2-3 łyżki śmietany 36%
*szczypta gałki muszkatołowej
DO PODANIA
*1/2 szklanki oliwy
*kilka listków bazylii
*2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
1. W dość dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotuj ok. 30 min. Wyjmij cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedź przez sito.
2. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć, połącz z wywarem, dodaj cebulę z wywaru i zmiksuj na jednolity krem.
3. Świeży chrzan zetrzyj i przelej na sicie wrzątkiem. Dodaj do całości i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem, używając blendera. Dodaj gałkę muszkatołową.
4. Oliwę zmiksuj z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu – tak przygotowana nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedź ją przez gazę. Chrzanową zupę krem podawaj na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy udekorowaną oliwą z pietruszką i bazylią.

Ciasto á la jajka sadzone

SKŁADNIKI:
*3 jajka
*145 g ksylitolu/ drobnego cukru
*150 g świeżego szpinaku
*140 g oleju kokosowego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*250 g mąki pszennej tortowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERO WA:
*200 ml wody
*75 g przezroczystej galaretki
*400 ml śmietany 36%
*pół szklanki cukru pudru
DODATKO WO:
*480 g brzoskwini w syropie
*75 g przezroczystej galaretki

Wykonanie:
1. Do naczynia blendera włóż jajka, szpinak, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
2. Do masy dodaj przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Ciasto ponownie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 min (do momentu suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto wystudź.
4. Do miski wlej 200 ml zagotowanej wody i wsyp jedną galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę delikatnie wystudź.
5. Połącz mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną na gładką masę.
6. Stopniowo wlewaj do niej tężejącą galaretkę i delikatnie mieszaj, aby się połączyły.
7. Masę serową przelej na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównaj ją i ułóż na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schłódź w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
8. W tym czasie przygotuj drugą przeźroczystą galaretkę. Rozpuść ją w 800 ml gorącej wody, wystudź i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylej na schłodzone ciasto.
9. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, do zupełnego stężenia galaretki. Podawaj pokrojone na kawałki, tak aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.

2024-03-26 12:47

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Faworki

Karnawałowy czas nie może się obyć bez przepysznych pączków bądź kruchych faworków. Choć nie należą one do potraw najlżejszych, nie ma lepszej pory zajadania się tymi łakociami od zimowych miesięcy, kiedy to nasz organizm, aby uzupełnić bilans energetyczny, potrzebuje więcej kalorii.

• 50 dag mąki • 8 żółtek • 5 dag masła • 3 łyżki gęstej śmietany • szczypta soli • 2 łyżki spirytusu lub octu 6 % • 15 dag cukru pudru do posypania • 60 dag smalcu do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Papież jest dla nas jak sąsiad: Leon XIV wywołał radość w Castel Gandolfo

2025-07-13 18:45

[ TEMATY ]

Castel Gandolfo

Papież Leon XIV

Vatican Media

Tłum ludzi, różnorodny i entuzjastyczny, głośno witał Leona XIV podczas jego pierwszego publicznego wystąpienia w położonym nieopodal Rzymu miasteczku Castel Gandolfo. W czasie Mszy Świętej odprawionej w papieskiej parafii św. Tomasza z Villanueva tysiące osób zgromadziło się wzdłuż głównej ulicy łączącej Willę Barberini z Pałacem Apostolskim oraz na Piazza della Libertà. „Papież jest dla nas jak sąsiad” – mówili.

Okzyki radości, śpiewy i oklaski wypełniały Corso della Repubblica w Castel Gandolfo, gdy przejeżdżał papieski samochód. Był odkryty, Leon XIV z szerokim uśmiechem pozdrawiał zebrane rzesze, kiedy pojazd wjeżdżał w wąską uliczkę, na tyle jednak szeroką, by samochód mógł przejechać pomiędzy dwoma szpalerami wiernych stojących za barierkami.
CZYTAJ DALEJ

Dziękczynienie za kanonizację św. Ojca Pio

2025-07-14 15:00

[ TEMATY ]

O. Pio

św. o. Pio

Archiwum Głosu Ojca Pio

o. Pio

o. Pio

Arcybiskup Marek Jędraszewski oraz goście z San Giovanni Rotondo wezmą udział w XX czuwaniu modlitewnym w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach – 18-19 czerwca 2022 r.

Motywem przewodnim czuwania będzie dziękczynienie za kanonizację św. Ojca Pio. Uczestnicy czuwania będą mieli możliwość wysłuchania konferencji br. Francesco di Leo, rektora Sanktuarium Świętego Ojca Pio w San Giovanni Rotondo oraz świadectwa Beaty Grzyb, która przybliży doświadczenia pielgrzymów przybywających do tego miejsca. Czuwanie zostanie zwieńczone modlitwą uwielbienia za osobę i charyzmat św. Ojca Pio.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję