Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pomysły na omlet

Omlet z warzywami to świetna propozycja na śniadanie lub nawet na obiad. Proste danie, niewymagające wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje):
*3 jajka
*płaska łyżka mąki
*10 dag mrożonego szpinaku
*pół małej pomarańczowej papryki
*mała cebula
*mały ząbek czosnku
*sól, pieprz
*łyżeczka oleju
*10 dag odsączonego z wody tuńczyka
*mały pomidor
*świeże zioła do smaku (oregano, bazylia, koperek)

Wykonanie:
1. Szpinak rozmróź. Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno pokrój i oprósz solą.
3. Jajka umyj i wbij do miski. Dodaj mąkę i olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Dodaj szpinak, paprykę, cebulę, czosnek, sól, pieprz – wymieszaj.
4. Masę wylej na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu. Smaż na średnim ogniu. Kiedy masa się zetnie, zmniejsz gaz. Smaż w sumie 5 min. Ostrożnie podnieś brzegi łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 3 min, odstaw.
5. Talerz przyłóż do patelni, omlet zsuń, przekręcając patelnię. Na połowę omletu nałóż rybę, pokrojonego w kostkę pomidora, posyp siekanymi ziołami. Omlet złóż na pół. Podziel na 2 części.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z twarogiem (bez glutenu)

SKŁADNIKI :
*2 jajka
*łyżka mielonych otrębów*
*2 łyżeczki oliwy lub oleju
*3 łyżki twarogu
*1-2 łyżki mleka
*cukier lub dżem, sok owocowy

Reklama

Wykonanie:
1. Twaróg zmieszaj z mlekiem i cukrem.
2. Jajka umyj. Do żółtek i białek dodaj otręby i dokładnie ubij – wtedy omlet będzie puszysty.
3. Patelnię rozgrzej, wlej oliwę. Masę jajeczną wylej na patelnię, przykryj i podgrzewaj do ścięcia. Na ścięty omlet wyłóż twaróg, omlet złóż na pół. Zsuń łopatką na talerz, polej sokiem.
Otręby można zastąpić pszenną mąką, wsypując ją do jajek podczas ubijania.

Z pomidorami

SKŁADNIKI:
*2 duże jajka
*szczypta soli
*1 łyżka zimnej wody
*1/2 pomidora
*1 łyżka masła
*szczypta czerwonej papryki w proszku
*kilka kosteczek sera feta (lub tarty ser, np. żółty cheddar)
*świeżo zmielony czarny pieprz
*bazylia

Wykonanie:
1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i wodę, roztrzep na jednolitą masę.
2. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki.
3. Na patelni roztop pół łyżki masła, wrzuć pomidory. Smaż przez kilka minut, aż odparują. Dodaj resztę masła i masę jajeczną.
4. Postaw na ogniu na kilka sekund, aby spód się ściął. Energicznie poruszaj patelnią, aby masa jajeczna szybko się przesuwała.
5. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, a wierzch pozostanie jeszcze wilgotny, dodaj czerwoną paprykę w proszku i ser feta. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.

Ze świeżymi owocami

SKŁADNIKI (1 porcja):
*2 jajka
*3 łyżeczki śmietany kremówki
*1 czubata łyżeczka masła
*sól
*świeże owoce (truskawki, poziomki, czarne jagody, maliny –przebrane, opłukane i po odsączeniu oprószone cukrem pudrem).

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
3. Żółtka połącz ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek dodaj ubitą pianę, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej suchą patelnię, gdy będzie gorąca, dodaj masło i w chwili, gdy zacznie się rozpuszczać, wylej masę omletową.
5. Na patelni trzymaj omlet przez minutę – nie dłużej – następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 2-3 min.
6. Gorący omlet delikatnie zsuń na wygrzany talerz, udekoruj przygotowanymi owocami i natychmiast podawaj.

2024-07-30 13:56

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Brama na Wschód

Cerkwie, synagogi, drewniane kościółki i chaty z malowanymi okiennicami, majestatyczny żubr wychodzący z białowieskiej kniei, smaki pierekaczewnika i sękacza. Podlasie to jeden z piękniejszych zakątków Polski, bogaty w historię i wielokulturowość.

Stolicą województwa jest Białystok – miasto o bogatej historii i architekturze z przepięknym parkiem i ogrodem Pałacu Branickich. Drugim co do wielkości miastem w województwie są Suwałki, przez które przepływa Czarna Hańcza. Znajduje się tu również słynna wigierska kolejka, która oferuje podróż w przeszłość koleją wąskotorową na odcinku 10 km. Nad rzeką Nettą i słynnym stukilometrowym Kanałem Augustowskim z licznymi śluzami i pochylniami położony jest Augustów. To także strefa unikalnej przyrody z licznymi szlakami pieszymi i rowerowymi, m.in. słynnym Green Velo. Wigierski pokamedulski klasztor to ikona Wigierskiego Parku Narodowego i kolebka życia kulturalnego Suwalszczyzny. Wszystkim, którzy pragną się wyciszyć lub uciec od współczesnego zgiełku, zakonnicy oferują wewnętrzną medytację, dni skupienia, warsztaty oraz nocleg z wyżywieniem w jednym z eremów.
CZYTAJ DALEJ

Urszula Ledóchowska – niedoceniona matka polskiej niepodległości

[ TEMATY ]

św. Urszula Ledóchowska

Archiwum Sióstr Urszulanek SJK

Matka Urszula Ledóchowska w pamięci potomnych zapisała się jako założycielka nowej rodziny zakonnej, edukującej kolejne pokolenia młodzieży, mało natomiast wiadomo o jej wielkiej akcji promującej Polskę, gdy ważyły się losy odrodzenia państwa polskiego.

Specjalistka od historii szarych urszulanek s. Małgorzata Krupecka USJK, autorka biografii Założycielki, w książce „Ledóchowska. Polka i Europejka” zwraca uwagę na fakt, że do wielkiej akcji promującej Polskę, zwłaszcza w latach 1915–1918, gdy ważyły się losy kraju jako niepodległego państwa, przyszła Święta była doskonale przygotowana niejako „z urodzenia” – w jej żyłach płynęła krew kilku europejskich narodów. Po matce, Józefinie Salis-Zizers, odziedziczyła szwajcarsko-południowoniemiecko-nadbałtycką krew, wśród jej przodków byli lombardzcy, wirtemberscy i inflanccy szlachcice. Pradziadek Julii – baron von Bühler – był rosyjskim ministrem. Z kolei polscy przodkowie ojca, Antoniego Ledóchowskiego, brali udział w wyprawie wiedeńskiej, obradach Sejmu Czteroletniego i Powstaniu Listopadowym. Urodzenie i koligacje otwierały przed nią drzwi do europejskich elit, a fenomenalne zdolności językowe pozwalały jej wypowiadać się w językach skandynawskich.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do anabaptystów pisze o świadectwie jedności

2025-05-29 18:33

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

anabaptyści

Vatican Media

Leon XIV podczas audiencji ogólnej 28 maja

Leon XIV podczas audiencji ogólnej 28 maja

„Pokój wam!” - napisał Papież w przesłaniu przesłanie do anabaptystów, którzy obchodzą 500-lecie założenia ich ruchu. Wskazał, że im bardziej zjednoczeni chrześcijanie, tym skuteczniejsze ich świadectwo o Chrystusie - Księciu Pokoju.

„Z okazji waszego zgromadzenia, by uczcić 500 lat ruchu anabaptystów, serdecznie pozdrawiam was wszystkich, drodzy przyjaciele, pierwszymi słowami wypowiedzianymi przez Zmartwychwstałego Jezusa: Pokój wam!” - rozpoczął swój list Leon XIV. Przypomniał radość płynącą ze Zmartwychwstania Chrystusa i podkreślił, że owego „pierwszego dnia tygodnia” Jezus przeszedł nie tylko przez zamknięte drzwi, ale także poprzez pogrążone w lęku serca uczniów, przekazując im dar pokoju.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję