Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

W witaminy przebogaty

Należący do rodziny psiankowatych pomidor zwyczajny jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 34/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

warzywa

pomidor

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Początki pomidora sięgają II wieku – wtedy pomidor znany był jako wilcza brzoskwinia. Pomidory, które znane są obecnie, pochodzą z andyjskich dolin Peru i północnego Chile. Do Polski trafiły w okresie I wojny światowej. Wartość odżywcza pomidorów różni się w zależności od ich odmiany oraz stopnia dojrzałości. Są warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej. Wynika to z faktu, że pomidor składa się w 95% z wody – pozostałe 5% to węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Przeciętny pomidor waży ok. 150-170 g. Jego wartość energetyczna wynosi ok. 30 kcal.

Pomidory to cenne źródło: witaminy C, tiaminy, witaminy PP, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego. Warzywa te są źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warto pamiętać, że pomidory są bogate również w związki fenolowe, karotenoidy, w tym likopen. Likopen to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wykazuje wielokierunkowy wpływ na przebieg chorób przewlekłych. Okazało się, że spożywanie pomidorów, a także ich przetworów pozytywnie wpływa na profil lipidowy, wartość ciśnienia tętniczego krwi, a także na poprawę funkcji nabłonka.

Likopen wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, zapobiega udarom mózgu. Wpływa również pozytywnie na płodność oraz gęstość kości.

Reklama

Dzięki zawartości likopenu oraz innych aktywnych związków roślinnych pomidory wpływają korzystnie na zdrowie skóry. Związki te chronią przed powstawaniem oparzeń słonecznych oraz mogą łagodzić ich skutki. Spożycie pomidorów koreluje też z występowaniem nowotworów. Zostało to potwierdzone w przypadku nowotworów płuc, prostaty oraz żołądka.

Najczęstszym przeciwwskazaniem do spożywania pomidorów jest choroba refluksowa żołądka – mogą one wpływać drażniąco na ścianę przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu ich spożycie musi być kontrolowane u osób z przewlekłą chorobą nerek.

Poza sezonem warto korzystać z przetworów pomidorowych. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów przynosi korzyści zdrowotne i przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo mnogość odmian, kolorów oraz smaków uatrakcyjnia ich przetwarzanie. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się sosy, pasty oraz przeciery. Na popularności zyskują również pomidory suszone oraz kiszone.

Przepisy na przetwory z pomidorów na str. 76-77

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cudowne właściwości rzodkiewki

Niedziela Ogólnopolska 25/2024, str. 62

[ TEMATY ]

odżywianie

warzywa

Adobe Stock

To popularne warzywo ma wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać na wiele sposobów.

Rzodkiewka to roślina wywodząca się z Chin. Jest uprawiana na całym świecie, w tym również w Polsce. Należy do rodziny kapustowatych, zwanych inaczej krzyżowymi. Swoje miejsce znalazła w grupie warzyw korzeniowych, w której jako jedyna jest rośliną jednoroczną. Dostępnych jest wiele odmian rzodkiewki, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, a przede wszystkim smakiem. W zależności od odmiany rzodkiewkę można uprawiać w różnych porach roku – zazwyczaj wiosną lub jesienią. Obok popularnych czerwonawych rzodkiewek dostępne są również odmiany czarne, żółte oraz białe. Częścią jadalną rzodkiewki jest, oczywiście, część korzeniowa – zgrubienia łodygowe, są nimi także młode liście i kiełki. Ta wiosenna nowalijka mimo znikomej wartości energetycznej zaliczana jest do warzyw o dużej zawartości odżywczej. Jedna rzodkiewka waży ok. 6 g. W 100 g warzywa znajduje się 16 kcal, 0,7 g białka, 0,1 g tłuszczu i 3,4 g węglowodanów. Rzodkiewka to bogactwo witaminy C. Obok tego dostarcza śladowe ilości tiaminy oraz ryboflawiny czy niacyny. Zawiera również magnez, wapń, siarkę, miedź oraz mangan. Duża zawartość siarki przyczynia się do tego, że rzodkiewka dobrze wpływa na urodę, a w szczególności na bujność włosów. Zawartość żelaza jest niezbędna dla osób z anemią. Dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu rzodkiewka może pozytywnie wpływać na procesy krwiotwórcze. W związku z tym warzywo to jest polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. W nasionach oraz liściach rzodkiewki znajduje się rafanina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W części korzeniowej zaś są substancje, które dodają rzodkiewce ostrego smaku, a także działają bakteriobójczo.
CZYTAJ DALEJ

Turcja na wakacje – który region wybrać?

2024-09-20 08:40

[ TEMATY ]

wakacje

Turcja

Materiał sponsorowany

Materiał sponsora

Turcja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wybieranych każdego roku przez Polaków. Ten kraj to nie tylko piękne plaże i niemal gwarantowana pogoda w sezonie, ale także doskonałej jakości hotele z atrakcjami dla wszystkich członków rodziny oraz niesamowite widoki i ciekawa kultura. Jednak który region Turcji najlepiej wybrać na najbliższe wakacje? Podpowiadamy!

W okresie od maja do października Turcja staje się istnym rajem dla turystów z całego świata. Kurorty położone na Riwierze Tureckiej lub w regionie Turcji Egejskiej otwierają swoje luksusowe hotele z basenami, zjeżdżalniami i przepysznym jedzeniem. Wybierając się do Turcji, możesz zdecydować, która miejscowość Cię najbardziej interesuje. Z tego artykułu dowiesz się, na co zwrócić uwagę!
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Piknik dla całych rodzin

2024-09-23 13:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

W miniony weekend Miejska Strefa Kultury w Łodzi zaprosiła całe rodziny do wspólnej zabawy i integracji w Parku Staromiejskim. 
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję