Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Owoc niedoceniany

Gruszka nazywana była przez Homera „boskim darem”. Dlaczego?

Niedziela Ogólnopolska 39/2024, str. 64

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ma wiele wspaniałych właściwości, które w dzisiejszych czasach są niedoceniane. Jest źródłem wielu witamin oraz wartości odżywczych, które wykazują korzyści zdrowotne. Niestety, średnie spożycie gruszki w Polsce nie przekracza 2 kg na osobę.

Reklama

Produkcja gruszek w Polsce kształtuje się na poziomie 60 tys. t w ciągu roku. Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się późnym latem oraz jesienią. Zbiór gruszek następuje w momencie, w którym zaczynają spadać z drzew. Waga przeciętnej gruszki wynosi ok. 180 g. W takiej porcji znajduje się ok. 120 kcal. Masa gruszki w 85% składa się z wody, pozostała część to węglowodany, tłuszcze, błonnik pokarmowy, sole mineralne, witaminy oraz związki mineralne. Gruszki są bogate w witaminy: C, B1, B2, B6 oraz PP. Owoce te zawierają również kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy), które wpływają na stymulację procesów trawiennych. Z tego względu polecane są osobom starszym, aby wzbudzić apetyt. Istotna jest też zawartość w nich potasu – w jednej gruszce jest go blisko 250 mg, co, według Instytutu Żywności i Żywienia, pokrywa ok. 7% dziennego zapotrzebowania. Wspomaga on pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Gruszki zawierają jod, który wspiera leczenie chorób tarczycy, oraz kwas foliowy, dzięki czemu są polecane kobietom w ciąży. Dojrzała i miękka gruszka korzystnie wpływa na pracę jelit. Występujące w owocu komórki kamienne (sklereidy) zapobiegają zaparciom. Poza tym zawartość fruktozy oraz błonnika również ułatwia wypróżnianie. Niektóre odmiany gruszek zalecane są w leczeniu biegunek z uwagi na zawartość dużej ilości garbników. Z kolei sfermentowane soki z gruszki wykazują korzystne działanie przeciw tworzeniu się wrzodów żołądka. Twarda i niedojrzała gruszka charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz niskim ładunkiem glikemicznym. Dzięki temu polecana jest osobom z cukrzycą oraz dbającym o utrzymanie smukłej sylwetki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bogactwo zawartych w gruszkach przeciwutleniaczy, a zwłaszcza związków fenolowych oraz flawonoidów, może zapobiegać wielu chorobom, w tym niektórym rodzajom nowotworów. Wykazano, że zawartość w owocu floretyny hamuje wzrost komórek nowotworowych. Indukuje również apoptozę komórek czerniaka oraz ludzkiej białaczki.

Gruszkę można wykorzystywać na wiele sposobów. Sprawdza się jako dodatek do dań zarówno słodkich, jak i słonych. Owoce te idealnie nadają się na przetwory takie jak: kompoty, dżemy, konfitury oraz pikle. Gruszki sprawdzają się również jako przekąska w formie suszonej.

2024-09-24 14:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wzmocnij odporność przed chłodami

2025-09-09 14:25

Niedziela Ogólnopolska 37/2025, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Wzmocnij odporność

Wzmocnij odporność

Nasz układ odpornościowy pracuje cały czas, dlatego warto go wzmocnić, zanim nadejdzie sezon grypowy. Właściwa odpowiedź immunologiczna organizmu obroni nas przed patogenami i pozwoli łagodniej przejść przez chorobę. Dobrze jest też oczyścić organizm z toksyn i dostarczyć mu witamin. Warto wykorzystać dary natury i samemu zrobić syropy, nalewki czy musy, a później regularnie je spożywać.

Wzmacnia odporność i pomaga przy kaszlu.
CZYTAJ DALEJ

Krew tego męczennika upłynnia się do dziś

Każdego roku w Neapolu wierni gromadzą się w tamtejszej katedrze, by oddać cześć św. Januaremu. Czekają również na cud, który jest związany z relikwiami tego świętego męczennika. Jego krew, zamknięta w ampułce, zmienia stan skupienia – z zastygłej grudki skrzepu staje się płynną substancją, przypominającą krew żywego człowieka. I choć Kościół nie zajął oficjalnego stanowiska w sprawie stwierdzenia nadprzyrodzoności tego zjawiska, to wierni nie mają wątpliwości, że krew męczennika z IV wieku upłynnia się po dziś dzień.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania abp. Andrzeja Przybylskiego: XXV niedziela zwykła

2025-09-19 14:58

[ TEMATY ]

abp Andrzej Przybylski

Maciej Orman/Niedziela

Abp Andrzej Przybylski - arcybiskup nominat metropolita katowicki

Abp Andrzej Przybylski - arcybiskup nominat metropolita katowicki

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa abp Andrzej Przybylski.

Słuchajcie tego wy, którzy gnębicie ubogiego, a bezrolnego pozostawiacie bez pracy, którzy mówicie: «Kiedyż minie nów księżyca, byśmy mogli sprzedawać zboże, i kiedy szabat, byśmy mogli otworzyć spichlerz? A będziemy zmniejszać efę, powiększać sykl i wagę podstępnie fałszować. Będziemy kupować biednego za srebro, a ubogiego za parę sandałów, i plewy pszeniczne będziemy sprzedawać». Poprzysiągł Pan na dumę Jakuba: «Nie zapomnę nigdy wszystkich ich uczynków».
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję