Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cebula

Jest jednym z najstarszych oraz najbardziej znanych warzyw na świecie. Uprawiana jest od blisko 5 tys. lat.

Niedziela Ogólnopolska 43/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

cebula

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najchętniej spożywana jest w krajach Europy Południowej, jednak i w Polsce ma ugruntowaną pozycję oraz korzystne warunki do uprawy. Nasz kraj jest jednym z głównych dostawców cebuli w Europie, a jej roczny eksport wynosi ok. 120 tys. t.

Cebula występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie wielkością, kolorem, a także stopniem ostrości. Może być spożywana zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cebula składa się głównie z wody, a jej wartość energetyczna, pochodząca w większości z węglowodanów, wynosi 42 kcal/100 g. Cebula zawiera witaminy: C, B1, B2, B6 oraz niacynę. Poza tym można w niej znaleźć składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, mangan oraz sód. Sto gramów cebuli pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy.

Warzywo to zawiera liczne antyoksydanty, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne. Wyniki metaanalizy przeprowadzonej w 2023 r. dowodzą, że cebula, a zwłaszcza jej łupina, przeciwdziała otyłości. Konsumpcja łupiny znacznie obniżyła masę ciała, BMI, obwód talii, a także poziom trójglicerydów osób biorących udział w badaniu w porównaniu z osobami z grupy placebo. Przeprowadzane badania wykazały również obniżenie u uczestników poziomu cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia.

Reklama

Za charakterystyczny smak i zapach odpowiadają substancje siarkoorganiczne – dzięki nim cebuli przypisuje się również właściwości bakteriobójcze. Cebula może być regularnie spożywana przez osoby z cukrzycą. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. Badania wykazały, że spożycie 100 g cebuli dziennie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi osób zmagających się z cukrzycą typu 2.

Warzywo to wykazuje ponadto silne właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdzają to badania obserwacyjne, łączące wyższe spożycie tego warzywa korzeniowego z niższym ryzykiem niektórych typów nowotworów.

Do najczęstszych skutków ubocznych wynikających ze spożycia cebuli zalicza się: nieprzyjemny oddech, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: wzdęcia, nadmierne gazy, refluks oraz odbijanie. W związku z powyższym regularnego spożycia cebuli nie zaleca się osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, a także chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. U tych osób może to obniżać napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego oraz podrażniać ścianę przełyku. Spożycia cebuli powinny unikać również osoby z zespołem jelita drażliwego oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego. Wynika to z występowania w niej składników z grupy FODMAP, które nasilają objawy jelitowe.

Cebula sprawdza się jako dodatek do różnych potraw: sałatek, zup, bulionów, jajecznicy, dań z ryżem i makaronem.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Natura przychodzi z pomocą

Niedziela Ogólnopolska 47/2012, str. 41

[ TEMATY ]

zdrowie

ARCHIWUM PROF. ZDZISŁAWA J. RYNA

Indiańska aptek w Chivay, Peru

Indiańska aptek w Chivay, Peru

W miesiącach jesiennych, gdy warunki pogodowe skrajnie się wahają, jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje, w szczególności grypę i przeziębienie. Ból gardła i głowy w połączeniu z katarem i podwyższoną temperaturą to problem, z którym wielu z nas boryka się niemal przez cały okres jesienno-zimowy

Praca, nauka - codzienne obowiązki i współczesne tempo życia sprawiają, że nie możemy sobie pozwolić na długie chorowanie. Lekarze i pacjenci często skłaniają się ku antybiotykoterapii. Przyjmujemy mnóstwo chemicznych preparatów - antybiotyków i suplementów diety. Jednak drobnoustroje chorobotwórcze inteligentnie ewoluują, uodparniając się na składniki kolejnych lekarstw. Antybiotyki mają też niszczący wpływ na naturalną, pożyteczną florę bakteryjną jelit. Przez to nasze organizmy tracą umiejętność walki z wieloma rodzajami, niekiedy naprawdę niebezpiecznych, wirusów i bakterii. Tak nie musi być. Chemiczne antybiotyki powinno się stosować możliwie najrzadziej. Tylko wtedy, gdy sytuacja faktycznie tego wymaga. Przyjmowane często, niszczą naturalną odporność organizmu.
CZYTAJ DALEJ

Święty pedagog

Niedziela Ogólnopolska 14/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Jan de la Salle

commons.wikimedia.org

Św. Jan Chrzciciel de la Salle

Św. Jan Chrzciciel de la Salle

Był przyjacielem dzieci, formatorem nauczycieli, twórcą nietuzinkowego systemu pedagogicznego.

Jan Chrzciciel de la Salle święcenia kapłańskie przyjął w wieku 27 lat. Zdobył wykształcenie na Uniwersytecie w Reims; w 1680 r. uzyskał doktorat z teologii. Po święceniach kapłańskich pracował jako proboszcz, jednak ważne było dla niego kierownictwo duchowe nad szkołą i sierocińcem prowadzonymi przez siostry od Dzieciątka Jezus (terezjanki). To był czas, w którym rodziło się jego wyjątkowe powołanie pedagogiczne. Dużo czasu poświęcał wychowaniu i kształceniu dzieci, często tych z ubogich rodzin. Z czasem z tej pracy apostolskiej powstało zgromadzenie zakonne pod nazwą Braci Szkół Chrześcijańskich (braci szkolnych). Za jego początek przyjmuje się datę 24 czerwca 1684 r.
CZYTAJ DALEJ

Wielkopostne zasłony w Orawce – do podziwiania tylko przez dziewięć dni w roku

2025-04-07 19:56

[ TEMATY ]

Wielki Post

Parafia św. Jana Chrzciciela w Orawce

Kurtyny wielkopostne. To nimi od V Niedzieli Wielkiego Postu aż do Triduum Paschalnego w niektórych kościołach zasłaniane są ołtarze. W całej Polsce jest ich zaledwie kilkanaście. Cztery z nich zobaczyć można w Orawce.

Powstanie pierwszych opon wielkopostnych, jak nazywane są kurtyny wielkopostne, datuje się na okres średniowiecza. – Tradycja zasłaniania ołtarzy jest bardzo stara. W czasie Wielkiego Postu mamy się umartwić, odwracając wzrok od różnych przyjemności, zwracając się ku męce Chrystusa, jednocząc się z męką Chrystusa, ponieważ nasze życie też jest pełne różnych trudności, cierpień, ale przede wszystkim chcemy odwrócić się od zła i grzechu. Dlatego, zasłania się ołtarze, aby ukryć to bogactwo, aby od tego odwrócić wzrok, aby, można tak powiedzieć, wzrok umartwić. Stąd te zasłony – mówi proboszcz parafii św. Jana Chrzciciela w Orawce, ks. Wojciech Mozdyniewicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję