Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Jak żyć zdrowo

Jak zmotywować siebie i rodzinę do zmiany nawyków żywieniowych i dbania o aktywność fizyczną? Pomoże akcja „Zdrowa rywalizacja”.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Latem korzystamy z większej dostępności warzyw i owoców oraz aktywności w plenerze. Jesień i zima są większym wyzwaniem – o zdrowy styl życia trzeba zadbać w bardziej przemyślany sposób.

Kierunek – zdrowie

Kolejna edycja akcji „Zdrowa rywalizacja”, która właśnie się rozpoczęła, jest okazją do tego, by wprowadzić dobrą zmianę. Potrzebne materiały: filmy, animacje, infografiki, artykuły i przepisy, a także regulamin akcji znajdziemy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Zostały one tak przygotowane, żeby były zrozumiałe dla osób w każdym wieku i zachęcały do wspólnych, rodzinnych działań. Aby móc zamieszczać na platformie konkursowej zdjęcia i filmy z realizacji proponowanych zadań, otrzymywać punkty i brać udział w losowaniu nagród, trzeba się zarejestrować. Można jednak, na podstawie przygotowanego przez organizatorów projektu i materiałów edukacyjnych, stworzyć własny plan, przedstawić go domownikom i realizować – na początek – choćby przez 4 tygodnie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krok po kroku

Reklama

Ponieważ rodzicielskie zachęty nie zawsze są wystarczająco przekonujące, warto wspólnie obejrzeć kilkuminutowe filmiki z propozycjami: aktywności w domu i na dworze, ugotowania „czegoś z niczego”, przygotowania ciast z warzywami, porannej gimnastyki, spontanicznej aktywności fizycznej itd. Blisko trzydzieści pozycji liczy, równie atrakcyjny w formie, zestaw animacji, w których autorzy przystępnie tłumaczą trudniejsze zagadnienia. Na przykład: dlaczego warto unikać soli, jak czytać etykiety, jak „odchudzić” tradycyjne potrawy, jakie są konsekwencje szybkiego jedzenia. Kolejne działy z podpowiedziami to infografiki, które, dla lepszego zapamiętania, można wydrukować i umieścić w domu w widocznym miejscu, oraz artykuły z praktycznymi poradami typu: jak skomponować owsiankę czy jak układać produkty w lodówce. Zestaw materiałów kończą przepisy kulinarne podzielone na działy, np. ryby, wapń lub zdrowe słodkości.

Specjaliści z NCEŻ zwracają uwagę, że „nasze nawyki żywieniowe to efekt wielu lat przyzwyczajeń, które wynieśliśmy z domu rodzinnego”. Skoro trwały latami, naiwnością byłoby oczekiwanie, że szybko je zmienimy. „Wypracowanie nowych nawyków to proces, a każdy proces ma etapy. Pokonujmy je po kolei, małymi krokami. Podobnie małymi krokami powinniśmy uczyć dzieci zdrowego żywienia. Rozmawiać z nimi, tłumaczyć, pokazywać nowe smaki, przyzwyczajać do różnorodności na talerzu, a przede wszystkim dawać przykład” – czytamy na stronie NCEŻ.

Solidna baza

Akcja „Zdrowa rywalizacja” to niewielka część aktywności NCEŻ w promowaniu zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania różnych grup osób. Systematycznie uzupełniany portal to baza wiedzy o dietach m.in. dla seniorów, dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży. W obszernym dziale „Choroba a dieta” znajdziemy publikacje poświęcone właściwemu odżywianiu w chorobach: układu krążenia, cukrzycy, chorobach tarczycy, układów pokarmowego czy kostno-stawowego i innych. W artykułach są ogólne zalecenia i przykładowe jadłospisy. Są też tematyczne e-booki, które można pobrać za darmo.

Na koniec – ważna informacja. W ramach portalu funkcjonuje Centrum Dietetyczne On-line, w którym można skorzystać z serii konsultacji dietetyka, psychodietetyka lub specjalisty ds. aktywności fizycznej. Porady udzielane są bezpłatnie, wystarczy się zalogować na platformie CDO i ustalić termin pierwszego spotkania on-line.

2024-10-29 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cudowne właściwości rzodkiewki

Niedziela Ogólnopolska 25/2024, str. 62

[ TEMATY ]

odżywianie

warzywa

Adobe Stock

To popularne warzywo ma wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać na wiele sposobów.

Rzodkiewka to roślina wywodząca się z Chin. Jest uprawiana na całym świecie, w tym również w Polsce. Należy do rodziny kapustowatych, zwanych inaczej krzyżowymi. Swoje miejsce znalazła w grupie warzyw korzeniowych, w której jako jedyna jest rośliną jednoroczną. Dostępnych jest wiele odmian rzodkiewki, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, a przede wszystkim smakiem. W zależności od odmiany rzodkiewkę można uprawiać w różnych porach roku – zazwyczaj wiosną lub jesienią. Obok popularnych czerwonawych rzodkiewek dostępne są również odmiany czarne, żółte oraz białe. Częścią jadalną rzodkiewki jest, oczywiście, część korzeniowa – zgrubienia łodygowe, są nimi także młode liście i kiełki. Ta wiosenna nowalijka mimo znikomej wartości energetycznej zaliczana jest do warzyw o dużej zawartości odżywczej. Jedna rzodkiewka waży ok. 6 g. W 100 g warzywa znajduje się 16 kcal, 0,7 g białka, 0,1 g tłuszczu i 3,4 g węglowodanów. Rzodkiewka to bogactwo witaminy C. Obok tego dostarcza śladowe ilości tiaminy oraz ryboflawiny czy niacyny. Zawiera również magnez, wapń, siarkę, miedź oraz mangan. Duża zawartość siarki przyczynia się do tego, że rzodkiewka dobrze wpływa na urodę, a w szczególności na bujność włosów. Zawartość żelaza jest niezbędna dla osób z anemią. Dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu rzodkiewka może pozytywnie wpływać na procesy krwiotwórcze. W związku z tym warzywo to jest polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. W nasionach oraz liściach rzodkiewki znajduje się rafanina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W części korzeniowej zaś są substancje, które dodają rzodkiewce ostrego smaku, a także działają bakteriobójczo.
CZYTAJ DALEJ

Panie Jezu, pomóż nam, byśmy Cię kochali i byli Twoimi prawdziwymi przyjaciółmi

2025-02-12 13:27

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 15, 9-17.

Wtorek, 4 marca. Święto św. Kazimierza, królewicza
CZYTAJ DALEJ

550 lat temu urodził się Michał Anioł - renesansowy geniusz

2025-03-04 14:12

[ TEMATY ]

Michał Anioł

Daniele da Volterra/commons.wikimedia.org

Michał Anioł Buonarroti

Michał Anioł Buonarroti

W ciągu siedmiu dekad dokonał niezliczonych osiągnięć jako artysta. Dożył prawie 89 lat. 550 lat temu, 6 marca 1475 roku, urodził się renesansowy geniusz Michał Anioł Buonarroti - malarz, rzeźbiarz, architekt i poeta. Pesymista o nieposkromionym wigorze twórczym, wolnomyśliciel, a jednocześnie głęboko uduchowiony poeta.

Wbrew sprzeciwom ojca, Michał Anioł został uczniem malarza Domenico Ghirlandaio (1449-1494) w wieku 13 lat. U niego nauczył się techniki malowania fresków. Jego talent, zapał i odrobina szczęścia wkrótce zaprowadziły go do florenckiej szkoły dworskiej. Wyrafinowana edukacja Medyceuszy, która osiągnęła swój intelektualny szczyt pod rządami Wawrzyńca Wspaniałego, wywarła głęboki wpływ na młodego Michała Anioła. Od 1491 r. potajemnie podjął studia anatomiczne nad zwłokami - co w tamtych czasach było nadal surowo zabronione, ale przyniosło mu nieoceniony dar w przedstawianiu ludzkiego ciała.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję