Reklama

Z zakonnej kuchni

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki (porcja dla czterech osób):
0,5 szklanki soczewicy
3 łyżki orzechów laskowych
1 pigwa (ok. 170 g)
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
po szczypcie soli morskiej i mielonego pieprzu
4 garści roszponki
5 plastrów fety (100 g)

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pigwę przekroić na pół. Połówki owocu pociąć na cienkie półplasterki i posmarować miodem (1 łyżeczka). Na patelni rozpuścić masło, rozłożyć plastry pigwy i karmelizować do uzyskania złocistego koloru. Oliwę, ocet, resztę miodu, sól i pieprz wymieszać, by powstał sos. Roszponkę umyć, rozłożyć do miseczek, wsypać soczewicę, ułożyć pigwę, posypać orzechami i fetą, polać sosem.
Wartość energetyczna: 331 kcal, białko: 12 g, tłuszcz: 16 g, węglowodany: 33 g Końcowe wartości odżywcze podane są dla jednej porcji.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gotujemy z resztek

Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia pozostałe po świętach nie nadają się już do spożycia. Ale wszystko zależy od naszej kreatywności i chęci zużycia tych produktów. Podpowiadamy, co można zrobić, by ich nie zmarnować.

SKŁADNIKI : * resztki chleba pszennego pokrojonego w kostkę grubości 1,5 cm * olej * sól * mielony czarny pieprz albo chili w proszku * suszone zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)
CZYTAJ DALEJ

Braniewo: siostry katarzynki ogłoszone błogosławionymi

2025-05-31 12:15

[ TEMATY ]

beatyfikacja

siostry katarzynki

Episkopat News

Błogosławione męczennice potwierdzają dziś swoim świadectwem odwieczną wartość Boga i dobra, podczas gdy ich mordercy pozostają zapamiętani jedynie z powodu okrucieństwa zła, którego się dopuścili - powiedział kard. Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych w sobotę w Braniewie, gdzie odbywa się beatyfikacja 15 sióstr katarzynek, ofiar Armii Czerwonej wkraczającej w 1945 r. na Warmię.

Na wstępie swojej homilii kard. Semeraro podkreślił, że w ciągu zaledwie ośmiu dni Kościół w Polsce wzbogacił się o 16 nowych błogosławionych. Po beatyfikacji ks. Stanisława Streicha w minioną sobotę w Poznaniu, dziś wyniesienia na ołtarze doczekały się siostry zakonne ze Zgromadzenia Sióstr Świętej Katarzyny.
CZYTAJ DALEJ

ME w wioślarstwie - złoty medal polskiej dwójki podwójnej

2025-05-31 13:43

[ TEMATY ]

sport

Adobe.Stock

Mirosław Ziętarski i Mateusz Biskup zdobyli w Płowdiw złoty medal wioślarskich mistrzostw Europy w dwójce podwójnej. Drugie miejsce zajęli mistrzowie olimpijscy z Paryża Rumuni Andrei Cornea i Marian Enache, a trzecie Fintan McCarthy i Konan Pazzaia z Irlandii.

Polacy zdominowali sobotni finał, od początku narzucili szybkie tempo i wypracowali przewagę nad rywalami. Do mety dopłynęli w czasie 06.02,93, uzyskując 0,94 s przewagi nad Corneą i Enache, którzy na końcówce dystansu przyspieszyli. Irlandczycy stracili do zwycięzców aż 2,55 s.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję