Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na święta i nie tylko

Zajrzyjmy do przedwojennych książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych smaków.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Maria Paszyńska, pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.

Smaki Historii to wyjątkowa przestrzeń, której celem jest opowiadanie o polskich tradycjach kulinarnych, o fascynujących dziejach polskiego smaku, ale i o sztuce radzenia sobie z niedostatkami w czasach, gdy brakowało wszystkiego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W każdych czasach jednak ludzie potrzebują jeść, nie tylko po to, by odżywić ciało, lecz także by celebrować, świętować, być razem.

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

SKŁADNIKI :
* 1 litr bulionu warzywnego
* 2 nieduże cebule
* 5 dag suszonych grzybów (najlepiej mieszanych)
* sól i pieprz wg upodobania
* natka pietruszki
* śmietanka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
na kluski:
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki

Reklama

Wykonanie:
1. Suszone grzyby wieczorem zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc pod przykryciem, by odpowiednio zmiękły.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto.
3. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy doń grzyby i gotujemy ok. 30 min.
4. Wyławiamy grzyby.
5. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
6. Zaprażkę dodajemy do bulionu i dokładnie mieszamy.
7. Ugotowane grzyby siekamy drobniuteńko.
8. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wsypujemy 4 łyżki mąki i miksujemy na gęste – „żeby się lało grubym sznurkiem” – ciasto.
9. Do ciasta dodajemy posiekane grzyby.
10. Wlewamy powoli ciasto do gotującej się grzybowej i gotujemy jeszcze 2-3 min.
11. Doprawiamy do smaku.
12. Podajemy z natką pietruszki i kleksem śmietanki.

Dorsz w czerwonej kapuście

SKŁADNIKI :
* nieduża główka czerwonej kapusty
* 50 dag filetu z dorsza
* cebula
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki
* szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* sok z cytryny
* łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i sparzamy wrzątkiem.
2. Cebulę kroimy drobno.
3. W dużym rondlu lub na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło i złocimy na nim cebulę.
4. Cebulę posypujemy płaską łyżką mąki i rozprowadzamy czerwonym winem.
5. Kapustę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy na patelnię.
6. Całość posypujemy łyżeczką cukru i dusimy pod przykryciem ok. kwadransa.
7. Na podduszonej kapuście układamy filety z dorsza i przykrywamy od góry warstwą kapusty.
8. Dusimy ok. 20 min.
9. Przyprawiamy do smaku.
10. Podajemy z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniaczkami.

Krem śmietankowy ze skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:
* 1/2 l mocno schłodzonej śmietanki kremówki
* 12,5 dag smażonej skórki pomarańczowej
* 4 łyżki cukru
* laska wanilii
* 5 łyżeczek żelatyny
* pół szklanki mleka

Reklama

Wykonanie:
1. Skórkę pomarańczową drobno siekamy.
2. Do ciepłego mleka wsypujemy żelatynę, porządnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Śmietankę ubijamy, powoli dodając cukier i bacząc, by nie zrobiło się nam masło.
4. Dodajemy ziarenka z rozkrojonej laski wanilii i posiekaną skórkę, ostrożnie mieszamy.
5. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
6. Wylewamy krem do silikonowych foremek.
7. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
8. Serwujemy delikatnie oprószone cynamonem.

Risotto z jarmużem i kasztanami

SKŁADNIKI:
* spory pęczek jarmużu
* 25 dag kasztanów jadalnych
* 2 łyżki masła
* pół łyżki mąki
* pół szklanki mleka
* 2 szklanki ryżu do risotto
* 2 szklanki bulionu
* szklanka białego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* 1 cebula
* parmezan
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Odrywamy od łodygi liście jarmużu, parzymy je wrzątkiem, a następnie dusimy w osolonej wodzie.
2. Uduszony jarmuż szatkujemy.
3. Na patelni przygotowujemy zaprażkę z mąki i masła i rozprowadzamy połową szklanki mleka.
4. Dodajemy jarmuż i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kasztany myjemy i nacinamy w krzyżyk tam, gdzie wypukła końcówka, następnie gotujemy kwadrans w wodzie.
6. Kasztany obieramy i drobno siekamy.
7. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę na maśle i dodajemy do niej kasztany.
8. Dodajemy suchy ryż i bardzo dokładnie mieszamy, tak by ziarenka obtoczyły się tłuszczem.
9. Smażymy ok. 3 min.
10. Wlewamy pół szklanki wina i mieszamy.
11. Gdy ryż wchłonie wino, wlewamy 1/3 gorącego bulionu i mieszamy, ale nie za mocno.
12. Gdy odparuje, wlewamy kolejną porcję i tak aż do końca. Wlewamy, mieszamy, czekamy. Risotto to danie wymagające cierpliwości.
13. Po ok. 20 min sprawdzamy stan ryżu – powinien być miękki i sprężysty (absolutnie nie rozgotowany).
14. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy przygotowany uprzednio jarmuż.
15. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
16. Podajemy ze startym parmezanem.

2024-12-17 12:16

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Faworki

Składniki: 400 g mąki 6 żółtek 75 g śmietany kremówki 75 g kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu sól 1 kg smalcu 5 łyżek cukru pudru pół łyżeczki cukru wanilinowego
CZYTAJ DALEJ

Bp Greger: szatan to nie bajka dla niegrzecznych dzieci, to są realia

2025-09-28 13:26

[ TEMATY ]

szatan

bp Piotr Greger

Monika Jaworska/Niedziela na Podbeskidziu

„Szatan to nie jest bajka dla niegrzecznych dzieci, to są realia. Szatan naprawdę istnieje, chociaż doskonale wie, że jego dni są policzone” - powiedział bp Piotr Greger podczas uroczystości odpustowych 28 września ku czci św. Michała Archanioła w Kończycach Wielkich na Śląsku Cieszyńskim. W homilii hierarcha przypomniał, że nauka Kościoła o szatanie nie ma wzbudzać strachu, lecz mobilizować wierzących do czujności wobec jego pokus i do całkowitego zaufania mocy Boga.

W kazaniu bp Greger nawiązał do znanej modlitwy ułożonej przez papieża Leona XIII w 1886 r., której słowa: „Święty Michale Archaniele! Wspomagaj nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź naszą obroną” odwołują się bezpośrednio do Apokalipsy św. Jana. „Największym osiągnięciem szatana jest wmówić człowiekowi, że diabeł nie istnieje. Wtedy człowiek zupełnie go lekceważy, nie zwraca na niego żadnej uwagi” - przestrzegł kaznodzieja.
CZYTAJ DALEJ

Nowacka bezczelnie uderza w Kościół. "Zrobił nagonkę na edukację zdrowotną"

2025-09-29 11:36

[ TEMATY ]

edukacja seksualna

edukacja zdrowotna

Barbara Nowacka

uderza w Kościół

nagonka

PAP

Barbara Nowacka w Sejmie

Barbara Nowacka w Sejmie

10 października będzie wiadomo, ilu uczniów wypisało się z edukacji zdrowotnej - poinformowała w poniedziałek ministra edukacji Barbara Nowacka. Jej zdaniem wprowadzenie edukacji zdrowotnej jest sukcesem, ale nieobowiązkowość przedmiotu - porażką. W swojej wypowiedzi bezczelnie uderza także w Kościół Katolicki.

Rodzic, który nie chce, by jego dziecko uczestniczyło w zajęciach edukacji zdrowotnej, do 25 września musiał złożyć pisemną rezygnację dyrektorowi szkoły. Uczeń pełnoletni musiał ją złożyć sam.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję