Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Keks na różne okazje

Nazywano go ciastem królewskim, bo najważniejszą jego częścią składową były bakalie. A że w dawnych czasach bakalie były bardzo drogie, do ciasta dodawano je tylko w najbogatszych domach. Polecamy keksy na słodko i na słono.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królewski

SKŁADNIKI :
* 30 dag mąki pszennej
* 15 dag cukru pudru
* 5 jajek
* 20 g miękkiego masła
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka mleka
* 30 dag mieszanych miękkich bakalii: suszonych śliwek, fig i moreli, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
1. Bakalie pokrój, wymieszaj z dwoma łyżkami mąki. Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem.
2. Masło rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas energicznie ucieraj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy się skończą, nadal ucieraj i wsypuj małymi porcjami mąkę.
3. Białka ubij na sztywno, wyłóż na ciasto, delikatnie wymieszaj.
4. Na koniec dodaj sodę z mlekiem i bakalie wymieszane z mąką. Delikatnie i jak najszybciej wymieszaj tak, aby bakalie równo „rozeszły się” po cieście.
5. Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę – do 3/4 jej wysokości.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz ok. 60 min. Pozostaw na 10 min w foremce, następnie wyjmij na kratkę i dostudź.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białkowy z makiem

SKŁADNIKI :
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka suchego maku
* 1/2 szklanki wystudzonego roztopionego masła
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 krople aromatu migdałowego lub rumowego
* pół szklanki siekanych bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, płatków migdałowych)

Reklama

Wykonanie:
* 1. Bakalie obsyp 1 łyżką mąki.
* 2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru.
* 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na masę białkową i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
* 4. Ciasto polej masłem, wymieszaj. Obsyp makiem, dodaj bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
* 5. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 200oC. Pozostaw na 10 min w piekarniku, wyjmij na ściereczkę i ostudź.

Warzywny

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag masła
* 6 jajek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 mała cukinia
* 1 marchewka średniej wielkości
* 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* przyprawy: 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:
1. Warzywa umyj i osusz. Marchewkę obierz, papryki oczyść z nasion, z cukinii odetnij końce. Warzywa pokrój w niewielką kostkę.
2. W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, posól ją, wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj 3-4 min. Odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
3. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
4. Do masy dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, wszystkie zioła oraz pieprz i sól.
5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Na koniec dodaj obgotowane warzywa, pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko delikatnie wymieszaj.
6. Dwie keksowe foremki o wymiarach 22x10 cm wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC i piecz ok. 50 min.

Wytrawny

SKŁADNIKI:
* 50 dag mąki
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 jajek
* 300 ml mleka
* 150 ml oleju
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 cebula
* 15 dag startego żółtego sera
* 10 dag ziaren słonecznika
* 10 dag orzechów
* 10 dag migdałów
* suszone tymianek i rozmaryn
* natka pietruszki.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia. Orzechy i migdały grubo posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
3. Jajka ubij, wymieszaj z mlekiem i resztą oleju. Połącz z mąką, serem, podsmażoną cebulą, bakaliami i słonecznikiem.
4. Dopraw do smaku ziołami.
5. Nałóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 55 min.

2025-03-11 16:06

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: uzdrowienie Leona było wynikiem interwencji ks. Vianneya

[ TEMATY ]

świadectwo

św. Jan Maria Vianney

Bliżej Życia z wiarą

xTZ

Wizerunek św. Jana Vianneya autorstwa Marka Gajewskiego w sanktuarium św. Jana Vianneya w Czeladzi

Wizerunek św. Jana Vianneya autorstwa Marka Gajewskiego w sanktuarium św. Jana Vianneya w Czeladzi

Pół Francji ciągnęło do maleńkiego Ars, by prosić tamtejszego proboszcza o spowiedź, modlitwę i... cuda.

Świętego Jana Marii Vianneya nie trzeba nikomu przedstawiać. Proboszcz z Ars może nie należał do wielkich intelektualistów, jak św. Tomasz z Akwinu czy św. Teresa Benedykta od Krzyża (Edyta Stein), za to wzbudzał podziw skromnością, pokorą i gorliwością w modlitwie, co przełożyło się na ogromny rozgłos, jaki zdobył. Cechował się jeszcze czymś, co zauważali ludzie żyjący w jego otoczeniu – Bóg pozwolił mu nawracać grzeszników. Dzięki niemu nawet zatwardziali ateiści klękali przed Bożym majestatem, co uczyniło Vianneya jednym z najbliższych współpracowników Boga w tym dziele. W ostatnim roku swojego życia wyspowiadał aż 80 tys. penitentów! Ciągnęły więc do niego, niczym metalowe opiłki do magnesu, zastępy różnych niedowiarków, ateuszy i ateistów. Ale nie tylko, bo również wielu chorych szukało u Vianneya ratunku, gdyż po Francji rozeszła się wieść o cudach, które dzięki niemu działy się w Ars.
CZYTAJ DALEJ

Kapłan rodzi się z miłości, nie z obowiązku czy przymusu

2025-05-08 09:19

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Kapłan rodzi się z miłości, nie z obowiązku czy przymusu. O miłość zaś trzeba zabiegać. Trzeba o nią prosić i troszczyć się, kiedy zaczyna kiełkować, aby się pięknie i bujnie rozwijała.

Jezus powiedział: «Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną, a Ja daję im życie wieczne. Nie zginą na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki. Ojciec mój, który Mi je dał, jest większy od wszystkich. I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca. Ja i Ojciec jedno jesteśmy».
CZYTAJ DALEJ

Duch konklawe unosi się na Jasnej Górze!

2025-05-08 15:29

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Kaplica Sykstyńska

Grzegorz Gadacz/Niedziela TV

Już samo zdjęcie robi wrażenie, prawda?

Już samo zdjęcie robi wrażenie, prawda?

Już 1 maja stojąca na Jasnej Górze u stóp Klasztoru Ojców Paulinów replika Kaplicy Sykstyńskiej zaprasza na bezpłatną “podróż” edukacyjną w związku ze zbliżającym się konklawe. Dzięki patronatowi mediowemu tygodnika Niedziela najciekawsze tajemnice Watykanu zostały opracowane drobiazgowo. Każdy, kto nie może w tym czasie wyruszyć do Rzymu, będzie mógł zgłębić je w iście watykańskiej atmosferze kaplicy, w której od zawsze wybierany jest Papież.

W związku ze zbliżającym się konklawe, które od zawsze wzbudza emocje na całym świecie, goszcząca od lutego na Jasnej Górze replika Kaplicy Sykstyńskiej, zaprasza na bezpłatną „ucztę edukacyjno-duchową”, która przybliży tajemnice tego wyjątkowego wydarzenia. Od 10 maja 2025 roku wszyscy zainteresowani będą mogli zgłębić historię, znaczenie i kulisy konklawe, a także odkryć arcydzieła mistrzów renesansowych, które kardynałowie podziwiają za każdym razem wsłuchując się w podszept Ducha Świętego wskazujący następcę Tronu Piotrowego. Niebywała okazja indywidualnego wczucia się w atmosferę konklawe podczas jej trwania w Watykanie, nadarza się właśnie Polsce, po raz pierwszy w historii Kościoła Katolickiego, dzięki wiernej kopii Kaplicy Sykstyńskiej. Jednocześnie organizatorzy przedsięwzięcia pod auspicjami Muzeów Watykańskich – umożliwiają zwiedzającym obejrzenie tronu JP II I innych artefaktów zebranych przez Ojców Paulinów na Jasnej Górze podczas jego wizyt.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję