Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z babcinego zeszytu

Przepisy, które nadesłali nasi Czytelnicy, są nie tylko smaczne, ale też pełne historii i tradycji. Spróbujmy dań, które niejeden z nas pamięta ze swojego dzieciństwa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ołatki

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 jajko
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* skórka ze słoniny, olej

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Po wystudzeniu dodaj jajko i mąki. Wymieszaj i wyrób ciasto.
3. Z ciasta uformuj kulki, każdą lekko spłaszcz na grubszy placuszek. Na każdym zrób nożem kratkę.
4. Patelnię natrzyj skórką ze słoniny, wlej kilka łyżek oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładaj placuszki. Smaż z obu stron.
5. Podawaj z sosem z suszonych grzybów, pieczarkowym lub pomidorowym albo posypane gruboziarnistym cukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nowsza wersja
Uformuj placuszki lub paluszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej (bułka tarta powinna być z samych bułek, nie z chleba, który się szybko rumieni i grudki są grubsze).

Smalec ułański (smarowidło do chleba)

SKŁADNIKI :
* 50 dag karkówki
* 50 dag słoniny
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki typu vegeta
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Reklama

Wykonanie:
1. Karkówkę i słoninę pokrój w kostkę. Przełóż do garnka.
2. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Składniki zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso i słonina będą miękkie.
4. Rozlej do miseczek i pozostaw do wystygnięcia. Możesz też przełożyć smalec do słoików i zapasteryzować.

Kartoflanka na „podeszwie”

SKŁADNIKI :
* garść suszonych grzybów (najlepsze prawdziwki)
* 1,5 l wody
* cebula cukrowa
* 30 dag ziemniaków
* sól, pieprz
* kawałek mrożonego masła

Wykonanie:
1. Dzień przed planowanym gotowaniem namocz opłukane grzyby. Nazajutrz ugotuj je z cebulą cukrową w tej samej wodzie, w której się moczyły.
2. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, zostaw tylko część z nich – trzonki i pokrojone kapelusze (jeden kapelusz powinien być w całości, to tzw. podeszwa; kto wyłowi ją z zupy, zostanie grzybowym królem). Pozostałe grzyby możesz wykorzystać np. do krokietów. Dodaj odcedzone ziemniaki, przy praw do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj gorącą z piórkami mrożonego masła – nazywamy to drogą piaszczystą (piórka robimy nożem z ząbkami) – lub zabieloną śmietaną.

Bigos dla ubogich

SKŁADNIKI:
* 20 dag fasoli (może być „jaś”)
* grzyby suszone
* 1 kg białej kapusty
* 2 cebule
* 2 ziemniaki
* słonina
* sól, pieprz, ocet

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin. W osobnym naczyniu namocz grzyby.
2. Kapustę obierz, poszatkuj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
3. Fasolę ugotuj z cebulą i ziemniakami. Odlej część wywaru, następnie zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do ugotowanej kapusty.
4. Słoninę pokrój w kostkę, przesmaż, dodaj odcedzone i posiekane grzyby chwilę razem przesmażaj.
5. Grzyby wraz ze słoniną dodaj do kapusty, dopraw solą, pierzem i octem do smaku i wszystko razem duś jeszcze chwilę.

2025-03-18 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Podróże w naszej kuchni

Niedziela Ogólnopolska 29/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

W tym sezonie nie masz możliwości wypocząć na południu Europy? Spróbuj dań kuchni śródziemnomorskiej, które możesz przygotować samemu.

Potrawy są proste w przygotowaniu oraz bardzo smaczne i pożywne. Dieta śródziemnomorska jest lekkostrawna jak również sycąca dzięki obfitości warzyw i owoców, świeżych ryb, owoców morza, oliwek czy oliwy z oliwek. „Kuchnia śródziemnomorska” to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni – z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Moc Krzyża, która przemienia "truciznę" złego

2025-09-12 09:20

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Materiał prasowy

Materiał prasowy

Materiał prasowy

„Czy da się z trucizny zrobić lekarstwo na życie? To nie teoria. To trzy prawdziwe historie, które zmieniają sposób, w jaki patrzysz na ból, wiarę i nadzieję.” W tym odcinku zabieram Cię: od biblijnego węża miedzianego, przez aptekę, gdzie gorzkie składniki stają się lekarstwem, aż po świadectwa, które łamią logikę zemsty — matki Jamesa Foleya i trenera, który przed meczem daje drużynie minutę ciszy. Na końcu staniemy pod Krzyżem z San Damiano, by usłyszeć „zegar”, który pomaga odnaleźć właściwą godzinę życia.

Jeśli szukasz sensu pośród chaosu — wejdź. A potem w zakładce Społeczność wrzuć zdjęcie krzyża, przy którym odzyskujesz pokój. Może stanie się drogowskazem dla kogoś obok.
CZYTAJ DALEJ

Abp Jędraszewski apelował, by wypisywać dzieci z edukacji zdrowotnej

2025-09-14 16:11

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

Zdaniem metropolity krakowskiego abp. Marka Jędraszewskiego, resort edukacji pod pozorem nauki o zdrowiu wprowadza treści mogące deprawować dzieci. Podczas pielgrzymki rodzin do sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej apelował, by rodzice wypisywali je z edukacji zdrowotnej.

W niedzielę do kalwaryjskiego sanktuarium pielgrzymowały po raz 33. rodziny Archidiecezji Krakowskiej. Uroczystości – mimo niesprzyjającej pogody - zgromadziły dziesiątki tysięcy wiernych. Mottem były słowa: „Rodzina sanktuarium życia”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję