Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Borówka

Borówka zwyczajna, nazywana borówką amerykańską, należy do roślin z rodziny wrzosowatych. Jest spokrewniona z żurawiną, borówką czarną oraz brusznicą, które są spotykane w polskich lasach. Wywodzi się z Ameryki Północnej, zwłaszcza z obszarów Kanady oraz Stanów Zjednoczonych. Wśród liderów europejskiej produkcji pierwsze miejsce zajmuje Polska.

Niedziela Ogólnopolska 30/2025, str. 62

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Borówki bez względu na odmianę są świetnym wyborem dla osób dbających o masę ciała, gdyż są niskokaloryczne – 100 g owoców zawiera 57 kcal. W 84% składają się one z wody, 14% to węglowodany ze znaczną przewagą cukrów prostych, czyli glukozy i fruktozy. Charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Owoce borówki dostarczają wielu witamin oraz składników mineralnych. Witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi oraz uczestniczy w procesach mineralizacji kośćca. Witamina C wpływa na zdrowie skóry oraz funkcje odpornościowe. Ponadto w borówkach znajdują się witamina E i B6.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Borówki są polecane osobom, które zwracają uwagę na wartość indeksu glikemicznego. Ich IG wynosi 53, przez co są uznawane za owoc o niskim indeksie glikemicznym.

Borówki to owoce bogate w przeciwutleniacze, które mogą neutralizować wolne rodniki uszkadzające struktury DNA.

Regularne spożywanie borówek może korzystnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu LDL.

Istnieją dowody, że borówki mogą się przyczyniać do zmniejszenia ryzyka zawału mięśnia sercowego, który jest główną przyczyną zgonów na świecie.

Włączając borówki do diety, możemy zminimalizować przepuszczalność oraz zahamować stres oksydacyjny. Łagodzą one również stany zapalne jelit oraz modulują skład i funkcje mikrobioty jelitowej.

Reklama

Jako że są spokrewnione z żurawiną, zawierają wiele takich samych substancji aktywnych jak sok żurawinowy, przez co również mogą być pomocne w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych.

Podsumowując – borówki są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują skutków ubocznych u osób zdrowych.

Owoce te są wyśmienite w smaku. Doskonale sprawdzą się w postaci surowej, mrożonej, liofilizowanej, a także w formie soków, dżemów oraz przecierów.

Koktajl borówkowo-bananowy

SKŁADNIKI:
· łyżka płatków owsianych
· 2 garście borówek
· mały banan
· średni jogurt naturalny
· łyżeczka pasty kokosowej

PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zalać odrobiną wrzątku, żeby zmiękły. Borówki, banan, pastę kokosową, jogurt i płatki zblendować.
Wartość energetyczna: 367 kcal
Białko: 10,9 g
Tłuszcz: 13,9 g
Węglowodany: 55,2 g

2025-07-21 18:01

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

SKŁADNIKI: 700 g kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego) 2 łyżki masła sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Egzorcyzm papieża Leona XIII. "Święty Michale Archaniele, wspomagaj nas w walce"

Niedziela łódzka 1/2004

[ TEMATY ]

Leon XIII

Papież Leon XIV

Karol Porwich/Niedziela

W tak zwanej „starej liturgii”, przed Soborem Watykańskim II, kapłan sprawujący Eucharystię wraz z wiernymi, po zakończeniu celebracji odmawiał modlitwę do Matki Bożej i św. Michała Archanioła. Słowa tej ostatniej ułożył papież Leon XIII, a wiązało się to z pewną niezwykłą wizją, w której sam uczestniczył.

Opisana ona została w krótkich słowach przez przegląd Ephemerides Liturgicae z 1955 r. (str. 58-59). O. Domenico Pechenino pisze: „Pewnego poranka (13 października 1884 r.) wielki papież Leon XIII zakończył Mszę św. i uczestniczył w innej, odprawiając dziękczynienie, jak to zawsze miał zwyczaj czynić. W pewnej chwili zauważono, że energicznie podniósł głowę, a następnie utkwił swój wzrok w czymś, co się unosiło nad głową kapłana odprawiającego Mszę św.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz w Łaskiej Kolegiacie

2025-09-29 08:41

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Adrian Zimnowłocki

Matka Boża Łaska

Matka Boża Łaska

„Maryjo cudowna w łaskim kościele, któraś uzdrowiła chorych bardzo wiele. Ratuj nas Matko droga, do Ciebie strapieni przychodzim ze łzami. Matko Miłosierdzia przyczyń się za nami do wszechmocnego Boga” – tymi słowami wierni pozdrawiają Matkę Bożą w Łaskiej kolegiacie. Tegoroczna liturgia była szczególna, bo upamiętniała 20-lecie koronacji alabastrowej płaskorzeźby Matki Bożej z Dzieciątkiem, od wieków czczonej w tym miejscu.

Historia wizerunku sięga XVI w., kiedy to Prymas Polski abp Jan Łaski, przywiózł go z Rzymu wracając z obrad Soboru Laterańskiego V. Umieszczona obecnie w bocznej kaplicy płaskorzeźba szybko stała się celem pielgrzymek i modlitwy. Świadectwa łask i uzdrowień przyciągały i nadal przyciągają wiernych. Po kilkuset latach kultu, w 2005 roku, aktu koronacji dokonał kard. Józef Glemp, podkreślając duchową rangę łaskiego sanktuarium.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję