Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Słodkie owoce lata

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy (beta-karoten, witaminy C i E) morele zwalczają wolne rodniki, przez co przeciwdziałają starzeniu się skóry oraz wpływają na możliwość hamowania rozrostu komórek nowotworowych. Te pomarańczowe owoce zawierają także fenole, a w szczególności kwas p-kumarowy, który wykazuje działanie przeciwwirusowe. W składzie mają również resweratrol oraz katechinę. Są to związki wykazujące działanie przeciwzapalne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Czym trzeba się kierować przy zakupie moreli? Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe owoce. Świadczy o tym jednolity pomarańczowy kolor. Trzymany w dłoni owoc powinien ulegać lekkiemu naciskowi. Morele nie powinny być zbyt miękkie. Z uwagi na ich wrażliwość na wysoką temperaturę nie powinny być kupowane na targu w upalne dni.

Poza sezonem warto korzystać z owoców suszonych. Suszenie to proces technologiczny, który przedłuża trwałość owoców i tym samym pozwala na dłuższe ich przechowywanie. Dzięki temu przez cały rok można korzystać z walorów tych owoców. Owoce suszone są tak samo cennym źródłem składników odżywczych jak te świeże. Znajduje się w nich jeszcze więcej witamin, składników mineralnych oraz beta-karotenu.

Na bazie pestek moreli wytwarzany jest olej z moreli. Jest on stosowany głównie jako produkt kosmetyczny.

Osoby z cukrzycą powinny spożywać morele z umiarem, zwłaszcza te suszone, ze względu na wyższą zawartość węglowodanów. Nadmierne spożycie tych owoców może wywołać efekt przeczyszczający. Przy spożywaniu pestek moreli należy zachować ostrożność, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje.

2025-08-05 08:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zdrowy symbol jesieni

Niedziela Ogólnopolska 45/2023, str. 52

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Dynia jest rośliną jednoroczną, a sezon jej owocowania przypada na jesień. Ostatnio obserwuje się spore zainteresowanie dynią.

Jest wykorzystywana jako składnik wielu produktów zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, używana do produkcji dżemów, przetworów, marynat czy pieczenia ciast. W swoim składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 90% składa się z wody, dlatego ma dość niską wartość energetyczną, jest też produktem niskowęglowodanowym, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie ubogoenergetycznej. Spożywana w rozsądnych ilościach w połączeniu z produktem białkowym lub tłuszczowym będzie miała niski ładunek glikemiczny. Dynię można również polecić osobom na diecie lekkostrawnej.
CZYTAJ DALEJ

Stuletni kardynał objął swój kościół tytularny. To prawdopodobnie pierwszy taki przypadek w historii Kościoła

2025-10-03 15:31

[ TEMATY ]

stuletni kardynał

kościół tytularny

pierwszy przypadek

BP KEP

Kard. Angelo Acerbi, który niedawno ukończył 100 lat, 2 października objął swój kościół tytularny Świętych Aniołów Stróżów w Rzymie. Hierarcha ma 77 lat kapłaństwa, 51 lat biskupstwa i prawdopodobnie jest jedynym kardynałem w historii Kościoła, który objął kościół tytularny mając ukończone 100 lat.

Przed rozpoczęciem celebracji kard. Angelo Acerbi ucałował krzyż i pobłogosławił wiernych wodą święconą. Następnie przeszedł w procesji wejścia. Na początku Mszy św. ks. Marco Agostini, ceremoniarz papieski, odczytał bullę papieża Franciszka, który mianował go kardynałem.
CZYTAJ DALEJ

Papież podpisał nową Adhortację Apostolską

2025-10-04 09:45

[ TEMATY ]

adhortacja

Papież Leon XIV

Vatican Media

W sobotę, 4 października w Prywatnej Bibliotece Pałacu Apostolskiego, Ojciec Święty podpisał Adhortację Apostolską Dilexi te. Prezentacja dokumentu nastąpi 9 października w Biurze Prasowym Stolicy Apostolskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję