Jedną z ludzkich słabości, której oprzeć się trudno jest nadmierne jedzenie. W wielu przypadkach sprawy związane z prowadzeniem kuchni przysłaniają istotę całej naszej egzystencji. Rozpoczęty okres Wielkiego
Postu, to czas, który poświęcimy na przygotowanie się do przeżywania Świąt Zmartwychwstania Pańskiego.
W niedzielę 22 lutego br. z inicjatywy dyrektor, Marzanny Chwaszczewskiej odbył się w Miejskim Ośrodku Kultury (MOK) pokaz kulinarny przygotowany przez Teresę Ostrowską z Brańska.
T. Ostrowska przez wiele lat pracowała w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Pełniła funkcje inspektora rolnego i specjalisty ds. gospodarstwa domowego. Szczególnie w tym drugim
przypadku spełniła się zawodowo i robiła to, co najlepiej lubi i potrafi, a mianowicie uczyła kobiety prowadzenia nowoczesnej, urozmaiconej, a przede wszystkim zdrowej kuchni. Tak mówi o swojej pracy:
„Od kilku lat jestem na emeryturze, ale nadal bardzo chętnie prowadzę pokazy kulinarne. Mogę powiedzieć, że przygotowywanie potraw to moje hobby. Pamiętam, jak kiedyś organizowałam takie spotkania
z degustacjami, to bardzo często zdarzało się, że nawet były tańce. Zawsze panowała miła i rodzinna atmosfera. Ludzie mimo nawału prac polowych znajdowali trochę czasu dla siebie. W niektórych miejscowościach
dzień prezentacji był prawie jak święto”.
Potrawy, które pokazała p. Teresa w MOK, to przede wszystkim sałatki i potrawy z ryb. Bardzo dobre i wskazane dla „obżartuchów”. Warto pomyśleć o sobie, a w szczególności o nadmiernie
napełnionym żołądku, otłuszczonym sercu, przemęczonej wątrobie i wielu innych organach wewnętrznych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu