Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe jarzyny inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Coś pysznego: jarzynowe purée - łatwe do przygotowania, zdrowe.

Purée z selerów

(Przepis na 4 porcje)

1 duży seler (lub 2 mniejsze), sok z całej cytryny, otarta skórka z cytryny, 1 szklanka śmietany, 1 kopiasta łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki wrzącego mleka, siekany koperek (może być mrożony) lub inna zielenina.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrany seler kroimy na niezbyt duże kawałki, natychmiast kropimy sokiem z cytryny, przekładamy do emaliowanego naczynia (ważne!), zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, by lekko przykryła jarzynę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem do miękkości, odstawiamy do wychłodzenia. Wykładamy cedzakową łyżką i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondla, dodajemy masło, śmietanę, składniki mieszamy, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy przyprawy i lekko zasmażamy. Gdy purée jest zbyt gęste, dodajemy łyżkę (lub więcej) gorącego mleka.
Podajemy do smażonych ryb, krokietów z kaszy lub ziemniaków oraz do mięs.

Purée z kapusty białej lub włoskiej

(Przepis na 4 duże porcje)

Reklama

1 średniej wielkości główka kapusty, 2 cebule, 1 marchew, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 1 szklanka śmietany lub naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczypta (czubek noża) gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka rozdrobnionych przypraw (cząber, tymianek, przyprawa prowansalska), sól, pieprz, cukier do smaku, olej do zasmażenia cebuli.

Grube zewnętrzne liście odrzucamy. Kapustę kroimy na cztery części, wykrawamy głąb, kładziemy do wrzątku, obgotowujemy przez 5 min w otwartym naczyniu - odstawiamy z ognia.
Po 10 min kapustę cedzimy na sicie, po dokładnym odsączeniu przekładamy do naczynia z gorącą wodą, dodajemy obraną marchew, przyprawę warzywną, lekko zasmażoną cebulę i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cedzakową łyżką, cebulę odrzucamy - marchew i kapustę lekko schładzamy i miksujemy na purée. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę lub dwie wywaru, w którym kapusta się gotowała.
Sos: Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną lub jogurtem, zagotowujemy. Do gęstego sosu dodajemy zmiksowaną kapustę, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem - przez chwilę razem zasmażamy. Potrawę podajemy jako danie podstawowe na bezmięsny obiad, np. z sadzonym jajkiem i chrupiącymi frytkami, do ziemniaków purée polanych pikantnym sosem grzybowym lub do dań mięsnych - zarówno smażonych, jak i pieczonych.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pojechała pożegnać się z Matką Bożą... wróciła uzdrowiona

[ TEMATY ]

Matka Boża

świadectwo

Magdalena Pijewska/Niedziela

Sierpień 1951 roku na Podlasiu był szczególnie upalny. Kobieta pracująca w polu co i raz prostowała grzbiet i ocierała pot z czoła. A tu jeszcze tyle do zrobienia! Jak tu ze wszystkim zdążyć? W domu troje małych dzieci, czekają na matkę, na obiad! Nagle chwyciła ją niemożliwa słabość, przed oczami zrobiło się ciemno. Upadła zemdlona. Obudziła się w szpitalu w Białymstoku. Lekarz miał posępną minę. „Gruźlica. Płuca jak sito. Kobieto! Dlaczegoś się wcześniej nie leczyła?! Tu już nie ma ratunku!” Młoda matka pogodzona z diagnozą poprosiła męża i swoją mamę, aby zawieźli ją na Jasną Górę. Jeśli taka wola Boża, trzeba się pożegnać z Jasnogórską Panią.

To była środa, 15 sierpnia 1951 roku. Wielka uroczystość – Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny. Tam, dziękując za wszystkie łaski, żegnając się z Matką Bożą i własnym życiem, kobieta, nie prosząc o nic, otrzymała uzdrowienie. Do domu wróciła jak nowo narodzona. Gdy zgłosiła się do kliniki, lekarze oniemieli. „Kto cię leczył, gdzie ty byłaś?” „Na Jasnej Górze, u Matki Bożej”. Lekarze do karty leczenia wpisali: „Pacjentka ozdrowiała w niewytłumaczalny sposób”.

CZYTAJ DALEJ

Nowy gwardzista szwajcarski: Dano nam solidne wprowadzenie

2024-05-06 12:49

[ TEMATY ]

Gwardia Szwajcarska

Włodzimierz Rędzioch

W kwietniu skończył 23 lata, w poniedziałek 6 maja będzie jednym z 34 Szwajcarów, którzy wezmą udział w ceremonii zaprzysiężenia Gwardii w Watykanie. Jan Wetter pochodzi z Toggenburga we wschodnim szwajcarskim kantonie St. Gallen. Radio Watykańskie zapytało go, dlaczego zdecydował się dołączyć do papieskiej gwardii.

Lubi grać w tenisa i biegać. Wziął nawet udział w biegu w Wiecznym Mieście. Doświadczenie i codzienne życie w Gwardii Szwajcarskiej są według Jana Wettera bardzo zróżnicowane. "Jestem bardzo wysportowany, kiedy jestem poza domem", mówi Radiu Watykańskiemu. Wieczorem lubi wyjść "na posiłek, z przyjaciółmi, do baru, klubu".

CZYTAJ DALEJ

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

2024-05-06 20:10

[ TEMATY ]

śmierć

Autorstwa Mariusz Kubik - Praca własna, commons.wikimedia.org

Jacek Zieliński

Jacek Zieliński

W poniedziałek zmarł Jacek Zieliński - wieloletni członek krakowskiej grupy Skaldowie - podała w mediach społecznościowych Piwnica pod Baranami. Miał 77 lat.

W wieku 77 lat zmarł polski muzyk Jacek Zieliński. Był polskim kompozytorem, trębaczem, skrzypkiem oraz członkiem zespołu Skaldowie, a prywatnie - młodszym bratem Andrzeja Zielińskiego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję