Reklama

Z naszej kuchni

Knedle

Za knedlami przepadają wszyscy. Szczególnie lubiane są knedle ze śliwkami, ale równie dobrze smakują z innym nadzieniem. Sposób przygotowania knedlowego ciasta jest taki sam jak na kopytka, a nadzienie możemy przygotować na wiele sposobów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto na knedle

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 żółtka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ziemniaki rozbijamy (najłatwiej - w malakserze) na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy jednolite, pulchne i ścisłe ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy niewielką ilość mąki. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, przez chwilę lekko wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i układamy na stolnicy miejscem zlepienia do spodu.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - od chwili wypłynięcia knedli przez 4-5 min (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek i podajemy polane zrumienionym masłem, masłem zrumienionym z bułką lub według własnych upodobań, np. z drobno posiekaną cebulą zrumienioną na oleju. Knedle z owocami podajemy z gęstą śmietaną i cukrem.

Knedle z pieczarkami

(Proporcja farszu jest dostosowana do ilości ciasta na knedle według przepisu podanego obok).

Reklama

30 dag pieczarek, cebula, oliwa lub olej do zasmażenia, 1 czubata łyżka tartej bułki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany.

Do polania knedli: 1/3 szklanki oleju, 2 dorodne, drobno posiekane cebule.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i razem zasmażamy, często mieszając, aż odparuje połowa soku wydzielonego z pieczarek. Zestawiamy z ognia, dodajemy tartą bułkę, śmietanę i przyprawiamy do smaku, uważając, by przyprawy nie popsuły delikatnego smaku pieczarek. Zimnym farszem nadziewamy knedle.
Podajemy - polane cebulą zrumienioną na oleju, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z inną delikatną w smaku surówką.

Knedle z powidłami

Są najłatwiejsze do przygotowania. Knedlowe ciasto nadziewamy dobrze wysmażonymi powidłami, zlepiamy, obtaczamy delikatnie w mące, gotujemy 4-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane gęstą śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką.
Knedle z powidłami były bardzo często podawane w szlacheckich domach w Małopolsce, także jako danie na ciepłą kolację.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dzień Ponarski na Powązkach

2024-05-26 23:57

[ TEMATY ]

Dzień Ponarski

materiały prasowe

Polska kwatera w Ponarach

Polska kwatera w Ponarach

Dzisiaj - 27 maja - pod Pomnikiem Ponarskim na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach odbędą się obchody Dnia Ponarskiego.

Udział w wydarzeniu zapowiedzieli m.in. zastępca prezesa IPN, dr hab. Karol Polejowski, szef Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych Lech Parell, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, organizacji kombatanckich i harcerskich. Modlitwę poprowadzi ks. Tomasz Trzaska, kapelan posługujący w Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL-u.

CZYTAJ DALEJ

„Stanowczy sprzeciw wobec działań MEN” - oświadczenie Dyrektorów Wydziałów Katechetycznych

2024-05-24 13:39

[ TEMATY ]

katecheza

Karol Porwich/Niedziela

„Stanowczy sprzeciw wobec działań MEN” - to Oświadczenie Dyrektorów Wydziałów Katechetycznych, którzy obradowali w dniach 21-23 maja br. w Stegnie podczas ogólnopolskiego spotkania, które poprowadził bp Wojciech Osial, przewodniczący Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski.

Publikujemy pełny tekst Oświadczenia:

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 28.): Halo, tu ziemia

2024-05-27 20:55

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

mat. prasowy

Czy niebo zrywa ludzkie relacje? Co mówi o niebie wniebowzięcie Maryi? Jaką rolę Matka Boża odgrywa w czyśćcu? Co mam zrobić, jeśli nie zdążyłem się z kimś pogodzić przed śmiercią? I co właściwie szkaplerz ma wspólnego z umieraniem? Zapraszamy na dwudziesty ósmy odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o maryjnym przeżywaniu relacji z czyśćcem i niebem.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję