Ryby morskie są smaczne, niskokaloryczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe.
Filety z dorsza zapiekane w jarzynach
(Przepis na 4 porcje - średniej wielkości forma do zapiekania)
4 filety z dorsza (smaczniejsze świeże niż mrożone), 40 dkg małych pieczarek, biała część pora, mała (do 25 cm) cukinia, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 plaster (10 dag) chudego boczku, 1 łyżka oleju, 1 szklanka śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu jarzynka; mleko do wymoczenia filetów, tłuszcz do wysmarowania formy.
Filety mrożone moczymy w mleku, gdy się rozmrożą, kropimy sokiem z cytryny. Filety świeże, po wypłukaniu i osuszeniu kropimy sokiem z cytryny.
Umyte pieczarki kroimy w paski, por i cukinię w krążki. Na spód wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania układamy pieczarki, cukinię, oprószamy solą i pieprzem.
Na jarzynach układamy obficie skropione sokiem z cytryny, oprószone przyprawami filety.
Sos: Pokrojony boczek rumienimy na oleju, skwarki wyjmujemy cedzakową łyżką, na tłuszczu podsmażamy por, gdy zmięknie i lekko się zeszkli, dodajemy śmietanę i koper, mieszamy.
Gorącym zalewamy filety, całość wstawiamy do nagrzanego, nastawionego na 220 ºC piekarnika na pół godziny lub nieco dłużej (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Podajemy z ziemniakami
z wody i sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Filety z dorsza w pikantnym sosie
(Przepis na 4 porcje)
4 filety z dorsza (smaczniejsze świeże), 4 dojrzałe pomidory, 1 łyżka keczupu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju.
Przyprawy: szczypta tymianku, 1 liść laurowy, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka lub przyprawy do zup, sok z cytryny, olej do smażenia.
Na rozgrzanym tłuszczu (3 łyżki oleju) podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory, keczup, składniki lekko podsmażamy, zalewamy szklanką wody, zagotowujemy,
dodajemy wszystkie przyprawy i całość dusimy, pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 min. Sos przecieramy przez perlonowe sito; gdy jest zbyt lekki, odparowujemy.
Skropione sokiem z cytryny i oprószone przyprawami filety smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron, układamy na wygrzanym półmisku, zalewamy gorącym sosem,
przybieramy zieleniną. Podajemy gorące z ziemniakami z wody lub purée i zieloną sałatą.