Sałatka z majonezem wg pomysłu mojej wnuczki - Oleńki
(Przepis na dużą salaterkę)
2 szklanki („z czubem”) ugotowanego na sypko, podłużnego ryżu, 1 duży ugotowany lub upieczony filet z kurczaka (pozbawiony skóry i kostek), 1 czerwona i 1 zielona surowa papryka, 6 dorodnych, dojrzałych brzoskwiń, 1 szklanka delikatesowego, łagodnego w smaku majonezu, 2 łyżki śmietany kremowej, sól, pieprz, lubiane świeże zioła.
Umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy 2 brzoskwinie (po zdjęciu skóry). Do zimnego ryżu dodajemy: pokrojone papryki, brzoskwinie, lekko spienioną śmietanę, sól i pieprz do smaku. Składniki mieszamy i rozkładamy na spodzie salaterki. Następnie kładziemy pokrojone w drobną kostkę mięso i 2 brzoskwinie. Pozostałe 2 brzoskwinie, po odrzuceniu pestek i skóry, miksujemy, aż powstanie mus. Łączymy go z majonezem, przyprawiamy, uważając, by nie przytłumić niepowtarzalnego smaku i aromatu brzoskwiń - i zalewamy sałatkę. Całość owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem przybieramy świeżymi listkami ziół.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Arbuzowa zebra
(Przepis na 6 porcji)
1 kg miąższu z arbuza (waga po odrzuceniu pestek), galaretka o smaku poziomkowym lub truskawkowym, 1 szklanka śmietany kremowej ubitej z łyżeczką cukru waniliowego i zagęstnikiem, sok wyciśnięty z całej, dużej cytryny.
Miąższ z arbuza rozbijamy w malakserze na płynną masę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody galaretkę. Wszystkie składniki ubijamy, aż się spienią.
Do wysokich pucharków rozkładamy mus i ubitą śmietanę w taki sposób, by powstały wyraźne warstwy - czerwona i biała. Wstawiamy do lodówki do wychłodzenia.
Przed podaniem na wierzchu pucharków możemy rozłożyć świeże owoce, np. truskawki lub poziomki. Deser ciekawie prezentuje się także przybrany waflowymi rurkami, oblanymi czekoladą.