Reklama

Z naszej kuchni

Papryka - zdrowa, smaczna, niskokaloryczna

W przydomowych ogródkach, na grządkach działek jest już dorodna, dojrzała papryka. To bardzo smaczne i zdrowe, wręcz „czubate” od witaminy C, niskokaloryczne warzywo jest szczególnie cenione i zalecane przez dietetyków dla osób z nadwagą lub tych, którzy chcą zachować szczupłą figurę. Jedzmy paprykę - właśnie teraz jest najsmaczniejsza!

Niedziela Ogólnopolska 32/2004

Graziako

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Papryka nadziewana
(Przepis na 4 porcje)

8 strąków papryki (lepsza będzie podłużna), 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 20 dag surowego, mielonego mięsa, duży plaster (ok. 5 dag) gotowanej szynki, 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), oliwa, sól, pieprz, 1 duża cebula.

Z umytych, wytartych do sucha papryk ścinamy wierzchnią część razem z szypułką, ze środka usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne przegrody. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy, gdy się zeszkli - dodajemy mielone mięso, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez minutę lub nieco dłużej. Dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, przyprawiamy do smaku, pamiętając, by nadzienie było pikantne, o wyraźnym, mięsnym smaku. Przygotowane strąki papryki nadziewamy farszem, układamy w wysokim, najlepiej ogniotrwałym naczyniu, każdy strąk nakrywamy ściętą wcześniej wierzchnią częścią, podlewamy rosołem oraz 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 o C piekarnika. Zapiekamy, w zależności od wielkości papryk, przez 30-40 min. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub z ziemniakami purée lub na ciepłą kolację - z pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bigos z papryki
(Przepis na 4 porcje)

4 duże strąki papryki lub odpowiednia ilość mniejszych, 2 duże cebule, 1/2 szklanki oleju,1/2 kg chudej wędliny, sól, pieprz, 1 łyżka pasty pomidorowej, 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 ząbki czosnku, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 mały liść laurowy, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, szczypta cukru.

Z przekrojonych na połowę papryk usuwamy pestki, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 min - wysuwamy z pieca, nakrywamy ściereczką. Z przechłodzonych ściągamy skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez 2 min. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek, wszystkie przyprawy i dusimy razem na niewielkim ogniu przez 10-15 min. Dodajemy pastę pomidorową, keczup - gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody i jeszcze przez kilka minut dusimy razem, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły.
Zwolennicy potraw bardziej pikantnych mogą przyprawić bigos dodatkowo szczyptą pieprzu Cayenne lub przyprawy chili. Podajemy z kładzionymi kluseczkami, grubym makaronem domowej roboty lub z ugotowanym na sypko ryżem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważanie: Masz bezsenne noce? Spróbuj tego i zobacz co się stanie

2025-10-17 11:05

[ TEMATY ]

ks. Studenski

ks. Marek Studenski

Diecezja Bielsko-Żywiecka

W dobie samoobsługowych sklepów otwartych 24/7 i aptek z nocnym dyżurem coraz częściej oczekujemy, że podstawowe potrzeby da się zaspokoić o każdej porze. A co z potrzebami duchowymi, które dają o sobie znać właśnie w nocy – kiedy bezsenność splata się z lękiem, a myśli krążą wokół spraw, których nie da się „wyłączyć”?

Z takim pytaniem koresponduje rosnące w Polsce i w Europie zjawisko całodobowych miejsc modlitwy – kaplic wieczystej adoracji, dostępnych dla chętnych przez całą dobę.
CZYTAJ DALEJ

Co ks. Popiełuszko mówi w objawieniach o swojej śmierci?

2025-10-18 19:01

[ TEMATY ]

wywiad

bł. ks. Jerzy Popiełuszko

dr Milena Kindziuk

© Ireneusz Korpyś

Dr Milena Kindziuk

Dr Milena Kindziuk

Francesca Sgobbi twierdzi, że od 16 lat objawia się jej ks. Jerzy. Że słyszy jego głos a czasem także go widzi. Zapisuje jego słowa. To kobieta o niezwykłej prostocie i głębokiej wierze, która czyni ją wiarygodnym świadkiem tych wydarzeń, jak twierdzą włoscy duchowni, którzy ją znają – mówi dr Milena Kindziuk, biografka bł. ks. Popiełuszki, wykładowca na UKSW w Warszawie.

Ireneusz Korpyś: Jest Pani współautorką – razem z ks. prof. Józefem Naumowiczem – książki „Niezwykłe objawienia ks. Jerzego Popiełuszki we Włoszech” – widziałem, że cieszyła się ogromnym zainteresowaniem na Targach Wydawców Katolickich. Ludzie chcą o tym czytać. Dlaczego?
CZYTAJ DALEJ

Naśladowcy Chrystusa

2025-10-18 20:15

ks. Wojciech Kania

W święto św. Łukasza Ewangelisty, patrona lekarzy i pracowników służby zdrowia, Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz modlił się w intencji wszystkich osób zaangażowanych w troskę o życie i zdrowie człowieka. Uroczystość odbyła się w parafii pw. Chrystusa Króla Jedynego Zbawiciela Świata w Sandomierzu.

Mszę świętą poprzedziło nabożeństwo różańcowe. Następnie Eucharystii przewodniczył Biskup Krzysztof Nitkiewicz, a wraz z nim koncelebrowali ks. Tadeusz Pawłowski SAC, kapelan sandomierskiego szpitala, ks. Bogusław Pitucha, dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz przybyli kapłani. We wspólnej modlitwie uczestniczyli przedstawiciele służby zdrowia z Sandomierza i diecezji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję