Reklama

Z naszej kuchni

Z jesiennymi dodatkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekany łosoś

Przepis na 4 porcje

4 plastry świeżego łososia (grubości 2 cm), wykrojone ze środkowej części ryby, 2 duże łyżki soku wyciśniętego z cytryny (nie powinny dostać się pestki), 6-7 łyżek oliwy (ilość oliwy zależy od wielkości płatów łososia), 4 duże, kwaskowe jabłka, duża szczypta cynamonu, 1 szklanka śmietany 18%, utarty żółty ser w takiej ilości, by równą warstwą przykrył potrawę, tłuszcz do wysmarowania formy, gdy trzeba - oliwa do smażenia.

Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Każdy plaster łososia filetujemy, wykrawamy grube ości, dzielimy na dwie części i delikatnie oprószamy solą. Układamy w miseczce w marynacie, owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Na rozgrzanej, teflonowej patelni obsmażamy porcje łososia - do zrumienienia powinien wystarczyć tłuszcz z marynaty, ale gdy trzeba - oliwę uzupełniamy. Zrumienione z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka rozprużamy, doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu, rozkładamy w równej ilości na przygotowanych filetach. Śmietanę lekko ubijamy. Gdy się spieni, rozkładamy równą warstwą na jabłka; całość posypujemy równą warstwą utartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180o C przez 20-30 min. Wyjmujemy, gdy ser się stopi i lekko zrumieni. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z jabłek z bakaliami

Przepis na 4 porcje

2 duże, kwaskowe jabłka, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka siekanych orzechów (mogą być laskowe lub laskowe i włoskie - pół na pół), sok z cytryny.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu lub jogurtu i śmietany (pół na pół), 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego.

Do przybrania - połówki włoskich orzechów lub rodzynki oraz listki świeżej melisy lub mięty.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką) ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie dostały się pestki (z pestkami surówka zgorzknieje). Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, orzechy grubo siekamy - dodajemy do utartych jabłek.
Sos: Jogurt lub jogurt i śmietanę (pół na pół) lekko ubijamy z dodatkiem cukru wanilinowego. Spienionym sosem zalewamy surówkę, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły, rozkładamy do pucharków, przybieramy według własnych upodobań i podajemy nie później niż 5 min po przygotowaniu. Podana później straci na wyglądzie i smaku.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#PodcastUmajony (odcinek 4.): Oddaj długopis

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Czy w oczach Maryi istnieją lepsze i gorsze życiorysy? Dlaczego warto Ją zaprosić we własny rodowód? I do jakiej właściwie rodziny Maryja wprowadza Jezusa? Zapraszamy na czwarty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że przy Maryi każda historia może zakończyć się świętością.

CZYTAJ DALEJ

Apostoł ubogich i cierpiących

Niedziela Ogólnopolska 42/2010, str. 8-9

[ TEMATY ]

święty

pl.wikipedia.org

Św. Stanisław Kazimierczyk

Św. Stanisław Kazimierczyk

W dniu jego narodzin odbywało się w Krakowie przeniesienie relikwii św. Stanisława, biskupa męczennika, i stąd nasz Święty otrzymał imię Stanisław. Wiek XV, w którym przyszedł na świat św. Stanisław Kazimierczyk, to „szczęśliwy wiek Krakowa” - wiek świętych, epoka szczególnego rozkwitu życia duchowego i religijnego. O św. Stanisławie Kazimierczyku sługa Boży Jan Paweł II podczas Mszy św. beatyfikacyjnej 18 kwietnia 1993 r. mówił, że był to „żarliwy czciciel Eucharystii, nauczyciel i obrońca prawdy ewangelicznej, wychowawca, przewodnik na drogach życia duchowego, opiekun ubogich. Pamięć o jego świętości żyje i owocuje do dzisiaj. Tej pamięci lud Krakowa, a zwłaszcza lud Kazimierza, dawał wyraz przez modlitwę u jego relikwii nieprzerwanie aż do naszych czasów”. Od samego początku życie Świętego związane było z parafią i kościołem Bożego Ciała na Kazimierzu, do którego regularnie uczęszczał.

CZYTAJ DALEJ

Smagła Góralko z Rusinowej Polany, módl się za nami...

2024-05-05 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Po kilku dniach wędrówki powracamy na gościnną ziemię krakowską. Z dzisiejszego „przystanku” ucieszą się miłośnicy gór, zwłaszcza Tatr.

Rozważanie 6

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję