Składniki:
¾ kg maku, ¾ kostki masła, 28 łyżek cukru, bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, figi, migdały, 6 zwykłych bułek
Wykonanie:
Mak sparzyć, osączyć, przekręcić raz przez maszynkę, wyłożyć do dużego garnka, zalać 4 litrami wody i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Często mieszać, zwłaszcza do zagotowania, bo może kipieć. Na 10 min przed zakończeniem gotowania dodać masło i cukier, wymieszać. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Bułki pokroić na kromeczki. W salaterce układać warstwami przestudzoną masę makową, bakalie, kromeczki bułki. Na wierzchu powinien być mak. Udekorować wg uznania.
Przepisy z franciszkańskiej kuchni w Kazimierzu Dolnym zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu