Ciasto
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 cukier wanilinowy
25 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa
1 kg wiśni
1 szklanka cukru
¼ szklanki wody
2-3 łyżki kisielu
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając po 1 jajku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy. Ciasto podzielić, wyłożyć na dwie blachy i upiec. Przygotować masę wiśniową. Wiśnie wydrylować, przełożyć do naczynia, dodać cukier i wodę i smażyć 20 min. Kisiel rozprowadzić w wodzie, wlać do wiśni i zagotować. Masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu