Każdego dnia marnujemy mnóstwo jedzenia – resztki z obiadu, kromki chleba, niewykorzystane produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Jak temu zapobiec?
Wystarczy znać alternatywne sposoby na wykorzystanie resztek jedzenia. Oto kilka z nich.
KASZA i RYŻ, ugotowane
1. Resztki kaszy lub ryżu można wykorzystać jako składnik kotletów mięsnych, zapiekanki, zupy lub sałatki, farszu do zapiekanych pomidorów, papryki czy gołąbków.
2. Szybką potrawą „resztkową” jest zapiekany ryż przyprawiony na ostro (z jajkiem lub warzywami) albo na słodko (z owocami i śmietaną).
3. Zimne delikatne kasze (jaglaną, mannę) i ryż można zmielić z mlekiem lub śmietaną w blenderze na delikatną kremową masę i dodać do deseru.
4. Kasze i ryż po ugotowaniu nadają się do zamrożenia.
MAKARON, ugotowany
1. Pozostały po obiedzie ugotowany makaron można zamrozić, następnie ponownie wrzucić do wrzącej wody na 5 min i wykorzystać do zupy, gulaszu lub zapiekanki.
2. Resztki makaronu można podsmażyć krótko z cebulą i jajkiem, warzywami lub mięsem, szynką albo serem.
W związku z konfliktem zbrojnym toczącym się na Ukrainie, a także skutkami które może on wywołać, bp Grzegorz Kaszak skieruje w najbliższą niedzielę (27.02) list pasterski do wiernych diecezji sosnowieckiej.
Wcześniej, 24 lutego Biskup Sosnowiecki wystosował także komunikat do księży, w którym poinformował o dyspozycji wydanej dla Caritas Diecezji Sosnowieckiej. Bp Kaszak polecił, aby Caritas „przygotowała się w trybie natychmiastowym na udzielenie pomocy ewentualnym uchodźcom”.
o. Maciej Pawlik podczas śpiewu Ewangelii na Placu Św. Piotra
Podczas Mszy św. inaugurującej pontyfikat papieża Leona XIV wielu zachwycało się Ewangelią, którą pięknie zaśpiewał w języku greckim pewien kapłan. Okazuje się, że był nim... polski zakonnik.
Inauguracja pontyfikatu Leona XIV na Placu św. Piotra w Watykanie zgromadziła blisko 250 tys. wiernych z całego świata. Uczestniczyli w niej przedstawiciele ponad 150 państw, delegacje różnych Kościołów i religii oraz ponad 4000 kardynałów, biskupów i księży.
Pamiętam go od samego początku, kiedy zacząłem pracować w Watykanie, czyli od prawie 45 lat – wydaje się, że Giovanni Battista Re był zawsze w „sercu” Kościoła katolickiego.
Gdy go poznałem w 1980 r. był asesorem ds. ogólnych Sekretariatu Stanu Stolicy Apostolskiej. W 1987 r. awansował - został mianowany sekretarzem bardzo ważnej dykasterii, Kongregacji ds. Biskupów i otrzymał święcenia biskupie z rąk Jana Pawła II. Następnie, w 1989 r., Papież sprowadził go z powrotem do Sekretariatu Stanu, gdzie powierzył mu funkcję substytuta. Był jednym z najbliższych współpracowników Jana Pawła II. A o tym, kim był dla Papieża Giovanni Battista Re świadczy fakt, że podczas letnich wakacji w 1998 r. spędzanych w Lorenzago di Cadore Jan Paweł II zapragnął odwiedzić jego rodzinne strony – miasteczko Borno w alpejskiej dolinie Valcamonica. Bo kard. Re to góral pochodzący z rodziny rolników, chociaż jego ojciec był stolarzem.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.