Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dyniowe przetwory

To jesienne warzywo ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jest niskokaloryczne, za to zawiera dużo błonnika. Świetnie więc wpływa na naszą sylwetkę. Dziś prezentujemy przepisy na dietetyczne dżemy i musy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dżem z dyni i jabłek

SKŁADNIKI :
*1,5 kg miąższu dyni
*1 kg słodkich jabłek
*2 cytryny
*10 dag cukru
*kora cynamonu lub kawałek imbiru

Wykonanie:
1. Z jabłek zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
3. Jabłka i dynię wymieszaj, gotuj w rondlu na małym ogniu pod przykryciem.
4. Po 20 min dodaj mały kawałek kory cynamonu lub kawałek imbiru o długości 2-3 cm. Gotuj przez 10 min.
5. Przez sitko wlej sok z cytryny, posłódź, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 min, mieszając, aż cukier się rozpuści się. Wyjmij korę/imbir.
6. Wrzący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę.
Dobra rada: jabłka można zastąpić pigwą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem z dyni z aronią

SKŁADNIKI :
*1 kg miąższu dyni
*1 kg aronii
*1 duża pomarańcza
*kilka łyżek wody
*1 szklanka cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Owoce aronii umyj, osusz na sicie. Odrzuć ogonki.
2. Przebraną aronię wsyp do emaliowanej miski, drewnianą łyżką/pałką rozgnieć, wymieszaj z cukrem. Przykryj i pozostaw na minimum 4 godz., aby puściła sok.
3. Miąższ dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondla, dodaj kilka łyżek wody (ilość wody zależy od soczystości dyni) i gotuj przez 20 min.
4. Dodaj aronię, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 min.
5. Przez sitko wlej sok z pomarańczy – gotuj, mieszając, przez 5 min.
6. Gotujący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni i rokitnika

SKŁADNIKI:
*2 kg miąższu dyni
*1 i 1/2 szklanki jagód rokitnika
*1 pomarańcza
*20 dag cukru
*1/2-1 szklanki wody

Wykonanie:
1. Miąższ dyni zetrzyj na tarce, zasyp cukrem, przykryj i odstaw, aż puści sok.
2. Dynię przełóż do rondla, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na małym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
3. Jagody rokitnika delikatnie opłukaj na sicie, odrzuć ogonki. Rozgnieć je drewnianą łyżką w emaliowanej misce, dodaj do dyni i gotuj razem przez 20 min.
4. Przez sitko wlej sok z pomarańczy, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
5. Zdejmij masę z gazu, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Mus doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni z żurawiną

SKŁADNIKI:
*2,5 kg dyni
*30 dag żurawiny
*20 dag cukru
*1szklanka wrzącej wody
*3 goździki

Wykonanie:
1. Owoce żurawiny umyj, osącz na sicie, rozgnieć drewnianą łyżką, aby puściły sok.
2. Dynię umyj, podziel na kawałki, usuń pestki i skórkę. Miąższ dyni pokrój w kostki o grubości 1-2 cm.
3. W rondlu rozpuść cukier w wodzie, dodaj dynię, przykryj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 35 min.
4. Do gotującej się dyni dodaj żurawinę z sokiem oraz goździki (lekko rozgniecione trzonkiem noża) i gotuj przez 10 min, stale mieszając.
5. Rondel zdejmij z ognia, ugotowaną dynię z żurawiną lekko ostudź. Wyjmij goździki, masę przetrzyj przez sito. Ponownie doprowadź do wrzenia i szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomidory w słoikach

Z tego warzywa możesz przygotować bazę, którą zimą wykorzystasz do wielu dań. Dobrym pomysłem jest także pasteryzowanie warzyw w pomidorach.

Składniki: suche ziarna białej fasoli „Nerki” lub tegoroczne ziarna „Jasia” średniej wielkości otarty majeranek sól, mielony pieprz czarny pomidory gruntowe czosnek niejodowana sól kamienna, ziarna czarnego pieprzu
CZYTAJ DALEJ

Słowo do wiernych z racji tragicznej śmierci śp. ks. Grzegorza Dymka

2025-02-14 17:38

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

śmierć księdza

Karol Porwich/Niedziela

Abp Wacław Depo

Abp Wacław Depo

Słowo Księdza Arcybiskupa Metropolity Częstochowskiego Wacława Depo do wiernych z racji tragicznej śmierci śp. ks. Grzegorza Dymka

Jako ludzie wierzący patrzymy na śmierć w duchu chrześcijańskiej nadziei, która przekracza gracie doczesności. Nie sposób jednak do tajemnicy śmierci odnosić się bez właściwych ludzkiej naturze emocji; zwłaszcza, gdy śmierć przychodzi nagle i dramatycznie. Wszak i Jezus zapłakał nad śmiercią swego przyjaciela Łazarza.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Parolin widzi Europę bez korzeni i słabą organizacyjnie

2025-02-17 10:58

[ TEMATY ]

Europa

kard. Parolin

bez korzeni

słaba

Adobe Stock

Europa

Europa

Według sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej kard. Pietro Parolina, Europa cierpi z powodu fundamentalnej słabości koncepcyjnej w obecnej sytuacji na świecie. W wywiadzie dla włoskiej gazety „Eco di Bergamo” opublikowanym w sobotę, kardynał powiedział: „Europa ma obecnie dobre przeciwciała, by stawić czoła kryzysom i wyzwaniom. Ale większym problemem jest posiadanie pomysłów na przyszłość, aby móc z determinacją przeciwstawić się międzynarodowym konkurentom”.

Watykański sekretarz stanu uznał problemy kontynentu z własną historią za główną przyczynę obecnej słabości koncepcyjnej Europy. „Europa ma głęboki, czasami uzasadniony, strach przed własną przeszłością” - powiedział kard. Parolin. Jednakże, obok wielu mrocznych epizodów, w historii Europy jest „o wiele więcej jasnych momentów”.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję