Przepis na 1 porcję
1 plaster schabu bez kości (wielkość wg apetytu), 1mały ząbek czosnku, sól, pieprz, goździk, imbir, 1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni (mrożone lub z kompotu), 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu, olej do smażenia.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso lekko wygniatamy w dłoniach, wbijamy goździk, oprószamy przyprawami i na rozgrzanym tłuszczu smażymy, lekko rumieniąc z obu stron. Usmażone polewamy
łyżką soku z wiśni, posypujemy skórką z cytryny i, pod przykryciem, dusimy na niewielkim ogniu do miękkości - w między-czasie polewając wytworzonym sosem. Do miękkiego mięsa dodajemy pozostałe wiśnie
i sok, który puściły. Całość zagotowujemy, doprawiamy imbirem, chrzanem i - gdy trzeba - szczyptą cukru.
Podajemy do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu